Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Ház! Gaál Gyula felszólalása késztetett megszólalásra, tudniillik nagyon szerencsétlen lenne, hogyha most elsiklanánk a Házszabálynak egy téves értelmezése fölött.

(20.00)

A 105. § (1) bekezdése ugyanis úgy szól: a részletes vita a törvényjavaslat módosításokkal érintett rendelkezéseinek és a bizottság ajánlásának megvitatásából áll. Már most nehogy azt higgyük, hogy a kapcsolódó módosító javaslat nem módosító javaslat, és hogy az azokról kialakított bizottsági kiegészítõ ajánlás nem ajánlás. Hadd utaljak vissza az elmúlt négy év gyakorlatára. Ha kivételesen a vita, a részletes vita lezárása után egy- két módosító, kapcsolódó módosító javaslat még megjelent, akkor valóban nem nyitottuk meg szükségképpen a vitát, és tartottunk úgy jelentõs számban határozathozatalokat, hogy már egyes elszigetelt kapcsolódó módosító javaslatokat és azok bizottsági ajánlását nem vitattuk meg. De ha ez jelentõs számú, márpedig Csehák Judit felszólalása azt jelzi, ugyan még nem tudjuk pontosan, hogy egy jelentõsebb számú csatlakozó módosító javaslatról van szó, akkor teljesen nyilvánvaló az, hogy nem lehet eltekinteni ezeknek a csatlakozó módosító javaslatoknak s az ezekrõl kialakított bizottsági ajánlásoknak a megvitatásától sem.

Ezt a kérdést nyilván elõ kell készíteni a házbizottságban. Tehát nem akarom én most idevonni a vitát, és fõleg a mai napon az idõnk terhére ebben a kérdésben vitát nyitni. De most meg kellett szólalnom, mert az az értelmezés, amit Gaál Gyula elképzel, gyakorlatilag azt is lehetõvé tenné, hogy a módosító indítványok tartalmilag ügydöntõ, lényeges és többségi része, valamint az azok fölött kialakult bizottsági ajánlásnak a megvitatására nem lenne a plenáris ülésen lehetõség. Márpedig ez mind a Házszabály szellemével, mind pedig a Házszabály idézett szövegével szöges ellentétben van. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage