Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

Dr. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Mint az elõzõ hozzászólásomban is mondtam, ahányszor belenézek ebbe az anyagba, annyiszor találok megoldatlan problémákat. Most is egy ilyenre fogom felhívni a figyelmüket, ami az elsõ hozzászólásomból kimaradt, hiszen nem tudtam minden részletre kitérni. Nagyon konkrét és nagyon gyakorlati kérdésrõl van szó.

A törvényjavaslat tartalmazza azt a kitételt, hogy aki a törvény hatálybalépését megelõzõ napon gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, várandóssági pótlékban részesül, az december 31-ig még tovább kapja. Van egy kérdésem, az egyik és elsõ kérdésem. Aki már beadta az igényt, de még nem bírálták el, az milyen elbírálás alá esik? Az részesül a gyermekgondozási díjban vagy nem részesül? Errõl nem rendelkezik a törvény. Gondolom, hogy valaki részesül a gyermekgondozási díjban, az az elbírált kérelmet jelenti. Nos, ha az el nem bírált, de már beadott kérelmekrõl nem rendelkezik a törvény, akkor itt megint jogbizonytalanság keletkezik, hiszen annak a nõnek, aki már megszülte a gyermekét és beadta az igényét, fogalma sincs, hogy most kapja december 31-ig vagy nem kapja. Ez az egyik kérdés.

A következõ kérdés: hogyan fogjuk elbírálni azt a nõt, aki a törvény hatálybalépése elõtt egy nappal szült és beadta az igényét, vagy a törvény hatálybalépése után két nappal szült, és már nem jogosult arra a gyedre, aminek ismeretében a gyermeket, a terhességet, a szülést vállalta? Önök erre sem adnak választ.

Itt van egy nagyon fontos kérdés, amit nem kezel a törvény. Mi van azokban az esetekben, amikor a most megszüntetendõ ellátásokra való jogosultság ismeretében valaki gyermeket vállalt, már állapotos, és a terhessége során megszüntetik az ellátásra való jogosultságot? Önök szerint errõl az Alkotmánybíróság hogyan fog vélekedni? Vajon ezek az emberek jogosultak még arra az ellátásra, vagy már nem jogosultak? Ez is olyan kérdés, amirõl a részletes vita során még nem esett szó. Megint egy új dologra hívtam fel a figyelmüket, amire megint nincs válasz. Illetve Kónya képviselõtársam benyújtott egy módosító indítványt, amelyben azt a problémát szándékozik kezelni, hogy aki 300 napon belül szül, az még jogosult legyen az állapotosság megállapításának idõpontjában járó ellátásokra, de azt a problémát még mindig nem kezeli, mit jelent az, hogy valaki benyújtotta az igényt, de még nem bírálták el. Akkor részesülni fog az ellátásban vagy nem fog részesülni?

Kedves Kormánypárti Képviselõtársaim! Valóban az az ember érzése ebben a részletes vitában, hogy igazából azért szeretnék olyan nagyon gyorsan lezárni, mert túl sok olyan konkrét érv hangzott el, amelyekre nincsenek válaszaik.

(20.40)

Nem is szándékoznak válaszolni. Néha az az érzésem, mintha itt szemben rendkívül sok strucc ülne, akik a fejüket a homokba dugva nem akarják meghallani a problémákat. De azért azt vegyék tudomásul, ha ezeket az intézkedéseket így bevezetik, akkor az a gyanúm, hogy a kinnmaradó hátsófelükön fogják megérezni a társadalom reakcióját.

És most itt van a kezünkben az a néhány csatlakozó módosító indítvány, ami még nem létezõ módosító indítvány, hiszen hivatalosan nincs benyújtva. Errõl nem beszélhetek részleteiben. Ugyanakkor azonban rendkívül fontos lenne, hogy a részletes vitát az indítványok ismeretében késõbb újra megnyissuk.

Kedves Képviselõtársaim! Ebben alapvetõ változások vannak. Ebben alapvetõ változás például, ami eddig egyáltalán föl sem vetõdött, hogy a jogosultsági jövedelemhatár alatti jövedelemkategóriákban differenciálják a családi pótlékot, és a jövedelemhatárhoz közel állóknak a családi pótléka felére, harmadára csökken.

Képviselõtársaim! Errõl még eddig szó sem volt. Én azt gondolom, ez egy olyan jelentõségû kérdés, hogy errõl külön vitatkoznunk kell. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage