Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Pokorni Zoltán képviselõtársam az önkormányzati szövetségek anyagából idézett. Engedjék meg, hogy mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének volt elnöke - ma ügyvezetõ elnöke - elmondhassam, hogy nemcsak a szövetségek írásban beadott véleménye ismert a parlament elõtt, hanem a Kisvárosok Szövetsége, továbbá a Megyei Jogú Városok Szövetsége is kifejtette álláspontját a közalkalmazottakról szóló törvény módosításával kapcsolatban.

Aggodalommal tölt el bennünket, hogy amikor több ezer per van folyamatban, amely a közalkalmazottak besorolásával kapcsolatban az önkormányzatokra újabb és újabb terheket ró, ebben az idõszakban olyan módosítási javaslatok kerülnek a parlament elé, amelyek nemcsak szembeállítják a köztisztviselõket és a közalkalmazottakat, hanem egyben a közalkalmazottak népes táborát jelentõs szerzett jogaitól fosztják meg.

Képviselõtársam jól fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy a közalkalmazottak vonatkozásában az önkormányzatok a legnagyobb munkáltatók ebben az országban. Rendkívül fontos tehát, hogy amikor ehhez a réteghez, ehhez a rendkívül jelentõs csoporthoz a törvénymódosítás során a parlament hozzányúl, figyelemmel legyen az önkormányzati szövetségek véleményére. Megítélésem szerint nem engedhetõ meg az, hogy lényeges kérdésekben az önkormányzati szövetségek ellenkezõ véleményével szemben olyan törvénymódosításokról döntsön a parlament, amelyek lényegesen befolyásolják élet- és munkakörülményeiket. Számtalanszor lehettünk tanúi annak, hogy a köztisztviselõk és az önkormányzatoknál munkát vállaló közalkalmazottak szembekerültek egymással. Most úgy érzem, történelmi pillanat tanúi lehetünk, amikor e két - eddig egymással szembeforduló - csoport egymásra talál. Az a javaslatunk, hogy a közalkalmazotti törvény módosításánál minden olyan hiányosságot próbáljunk meg rendezni, és hosszú távon egy perspektivikus pályát célul tûzni eléjük, amely ezt a szembenállást tompíthatja.

Tisztelettel jelzem a tisztelt Ház felé, hogy a közalkalmazotti törvény módosítása nemcsak egyszerûen egy költségvetési tétel megváltoztatása, hanem a több százezres létszámú közalkalmazotti munkavállalók élet- és munkakörülményeivel kapcsolatban olyan beavatkozásokat indít el, amelyek végsõ kimenetele teljes mértékben tisztázatlan, hiszen itt sem kaphatta meg a Magyar Köztársaság parlamentje azokat az elemzéseket, amelyek ezen törvénymódosító javaslatok végkifejletét jelentik.

(2.20)

Tisztelettel kérem tehát, hogy a közalkalmazottakra vonatkozó törvénymódosító javaslatainkat a tisztelt Ház támogassa. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage