Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Ilyen korai órákban nem akarok hosszasan beszélni a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról, csak a módosító indítványomat szeretném indokolni.

A 117. §-ban a 2. pontban "A helyi önkormányzatok kötelezettségvállalását törvény korlátozhatja" címû bekezdést szeretném elhagyásra javasolni, indokaim elsõsorban az önkormányzatok által megfogalmazottak. Az elmúlt idõszakban a volt kormánypártokat sokat vádolták azzal, hogy nem egyeztettek a szakszervezetekkel, illetve az önkormányzati szövetségekkel. Azt gondolom, hogy ez a passzus és az elhagyási indokom fõ oka, hogy az önkormányzati szövetségek, a falusi és a megyei, sõt mi több, a budapesti önkormányzat is méltánytalannak ítélte ezt a törvényi korlátozást. Méltánytalannak ítélte, hiszen alapvetõen az önkormányzati törvény hatálya alá tartozik az önkormányzatok mûködése, és most a csomag keretén belül nem tartotta indokoltnak, hogy ilyen korlátozás szülessen.

Természetesen mi is tapasztaltuk és errõl Demeter Ervin képviselõtársam nagyon részletesen kifejtette a véleményét, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában felmerültek problémák. Mégis úgy hiszem, hogy e gazdálkodási problémák kezelésére nem ez a törvény alkalmas és nem is az a kitétel, ami egyáltalán nem fogalmaz meg a korlátozásra egyéb feltételeket.

Egy esetben szeretném felhívni a figyelmet, ami az indoklásban is szerepel, hogy számos esetben vállalkoznak az önkormányzatok, illetve kötvényt bocsátanak ki vagy más beruházásokhoz nagyobb összegû hiteleket vesznek föl, és ebben az esetben esetleg gazdálkodásuk nagy kockázattal járhat. Úgy gondolom, hogy ez természetes és természetes az is, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem megfelelõ módon gazdálkodnak. De a korlátozás és az ilyen mérvû, tulajdonképpen garancia nélküli korlátozás nem elfogadható, ezért javaslom több képviselõtársammal együtt, hogy a 117. § (2) bekezdését hagyják el a csomagból. Kérem önöket, hogy támogassák törekvéseinket, különös tekintettel arra, hogy ezek a korlátok esetleg intézmények mûködését fogják befolyásolni. És miután ma az egyik legnagyobb intézményhálózat, amely az önkormányzat fenntartása alatt mûködik, az óvodarendszer és iskolarendszer, attól tartunk, hogy számos esetben ezen intézmények mûködõképességét veszélyezteti. Kérem, hogy a javaslatunkat fogadják el. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage