Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Kõszeg Ferenc Képviselõtársam! Ha jól emlékszem és nem csal a memóriám, ezelõtt néhány perccel egy árva szóval nem említettem, hogy késedelmesen intézkedett volna a kormány a határidõk meghosszabbítása tekintetében. Én azt mondtam, hogy ennek a beterjesztett törvényjavaslatnak az a koncepcionális és számomra és a Magyar Demokrata Fórum, s ahogy látom, az önök számára is elfogadhatatlan megoldása, hogy a garanciális alapjogokat akarja csökkenteni, mondhatnám úgy is, hogy sérteni. Nem arról volt szó, hogy a határidõvel kapcsolatban mi van, mi nincs, ez a korábbi kormányzatnak is részben a mulasztása, a jelenleginek is a mulasztása.

Hadd mondjam azt Mészáros István László képviselõtársamnak, hogy miután magam korábban államtitkárként tevékenykedtem, abban az idõszakban egy-egy ilyen horderejû törvénynek az elõkészítése koncepcionális szinten úgy történt, hogy a legnagyobb parlamenti párt frakciójával, aztán a koalíciós pártokkal megvitattuk, megszövegeztük, õk véleményezték, s ez után került beterjesztésre.

Azt hiszem, nem egy rossz gyakorlat ez, mert akkor el lehetett volna kerülni - képviselõtársaim szakértelmét e tekintetben senki sem vonja kétségbe -, hogy egyáltalán ide is kerüljön egy ilyen szövegezésû törvényjavaslat. Mert ha a képviselõtársaim módosító javaslatát támogatná a kormány, egy dolgot fog elérni, azt hiszem minden szakértõ jogász számára ez egyértelmû: visszaállítja az eredeti állapotot, az in integrum restitutio következik be, csak hiúsági szempontból nem az eredeti törvényszöveg meghagyásával, hanem a törvényszöveg átdolgozásával, de ugyanazok a garanciális elemek, amelyek az 1992. évi LXVI. törvényben benne vannak, azok meg fognak maradni.

Tudom, hogy nehéz beismerni a hibát, én azt tartottam volna igazán nagynak a kormány szempontjából, ha azt mondja, hogy tévedtem és elállok azon törvényhelyek módosításától, amelyeket képviselõtársaim javaslatai vissza fognak állítani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage