Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Igazából nem teljesen értem ezeket a megjegyzéseket, amiket részint Sepsey Tamás... (Dr. Sepsey Tamás: Megmagyarázom! - Derültség.) ...részint Csépe Béla képviselõtársunk tett. Úgyhogy örömnmel veszem, hogy meg fogja magyarázni.

A kritizált passzusban az van, hogy minisztériumonként legfeljebb öt helyettes államtitkár nevezhetõ ki, tehát a mostani néggyel szemben, ami most ki van nevezve minden minisztériumban, minden státus megvan. Nem azt mondja, hogy ötöt kell kinevezni, hanem ez a legfeljebb szó azt jelenti, hogy legfeljebb ötöt, és a kormány dönthet arról, hogy ez kettõ vagy három is lehet az esetek többségében. (Zaj az MDF padsoraiból.) Azért furcsa a megjegyzés, mert miközben nagyon helyesen védik a köztisztviselõi állományt, mind az MDF- bõl, mind a Fideszbõl voltak olyan hozzászólások a ma éjszaka folyamán, amelyek mindenképpen szerették volna megõrizni és továbbfejleszteni a köztisztviselõi állományt. Tehát ha a kávéfõzõ-helyettesekbõl elbocsátanak valamennyit, hogy a létszámleépítés megfelelõ mértékû legyen, akkor azt nagyon nehezményezik a tisztelt képviselõtársaink, de ha egy-két minisztériumban lehetõséget kíván kapni a kormány arra, hogy valóban szakképzett és magasan kvalifikált embereket kinevezzen bizonyos irányítói posztokra, az egybõl rosszul esik nekik.

Tehát úgy gondolom, hogy a koncepció nem teljesen konzisztens és nem igazán felel meg ez a mostani bírálat azoknak az észrevételeknek, amit egy korábbi szakasz kapcsán a köztisztviselõi és a közalkalmazotti törvény kapcsán elmondtam. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage