Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! A 26. ponttal jelzett képviselõi indítványhoz szeretnék hozzászólni, amely összefüggésben van az önkormányzati feladatokkal és amely javaslat a helyi önkormányzatok tulajdonában lévõ, helyi rendeltetésû vízi közmûvek mûködtetésérõl, a koncessziós pályázat kiírásáról, elbírálásáról és a koncessziós szerzõdés megkötésérõl szól. Sajnálom, hogy egyik bizottság sem támogatta egyharmadnál nagyobb mértékben.

Képviselõtársnõm itt arra gondolt - amit egy bírósági eljárás során meg is valósítottak az õ választókerületében -, hogy egy olyan regionális vízmûszakasznak, vízmûdarabnak az átadásáról van szó, amelyre az ország területén több példát lehetne felhozni; többek között a Rákhegy és a Székesfehérvárt és környékét ellátó vízmûrendszer esetét. A javaslat arról szól, hogy legyen helyi rendeltetésû a vízi közmû, és legyen lehetõség arra, hogy a kizárólagos állami tulajdonban megmaradó, regionális vízi közmûvek közül azok, amelyek bizonyíthatóan megoszthatóak - és nemcsak egy nagyobb térség vízellátását, hanem kisebb térség vízellátását is célozzák -, kerüljenek ki az örökre állami tulajdonban megmaradó vízi közmûvek közül, valamint legyen lehetõség arra, hogy a helyi önkormányzatok - nem ingyenesen, hanem a részvény megvásárlásával - elsõbbséget élvezzenek, illetve hozzájuthassanak ezeknek a regionális vízmûveknek a tulajdonához.

Indoklásul azt mondanám el, hogy nagyon fontos, hogy ne egy lánckereskedelem által kialakult vízdíj legyen a meghatározó a lakosság számára - ami például Székesfehérvár környezetében az ország egyik legolcsóbb vizét felviszi száz forint fölé -, hanem legyen lehetõségük az önkormányzatoknak, akik érdekeltek abban, hogy minél alacsonyabb vízár legyen, ezt a vízi létesítményt megvásárolni.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy támogassa azt a javaslatot, amely a regionális vízmûvek önkormányzati tulajdonba kerülésénél megtalálja azt a technikát, amely az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba tudja áttenni ezeket a mûveket. Meg kell elõznünk a kaposvári szituációt, egy nagyon magas vízár kialakulása mellett Kaposvár ma már nem veszi át azt a vizet, amit neki a regionális vízmû szolgáltat, és meg kell akadályozni azt, hogy minél nagyobb ár elérése legyen a cél. Ma már 80 százaléknál több a kétmilliárdos állami támogatásból a regionális vízmûvekhez juttatandó összeg.

Még egy gondolat, hogy ilyen esetben nem kell olyan kellemetlen helyzetbe hoznunk a miniszter urat, hogy többfajta árat határozzon meg, amikor az állami tulajdonban lévõ vízárakról kell döntenie.

Ezért tehát kérem, hogy Csabai Lászlóné képviselõtársam módosító indítványát támogassuk és a további olyan pontokat is, amikor az önkormányzatok - nem egy önkormányzat, hanem több - hozzájuthatnak a regionális vízmûvek tulajdonához. Kérem képviselõtársaimat, hogy támogassák ezeket az indítványokat. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage