Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök Asszony! Szeretném jelezni, hogy a módosító javaslatok e körében több indítványom is szerepel.

Elsõként szeretnék foglalkozni az ajánlás 12. pontjában lévõ módosító indítványommal, amely két részbõl áll. Egyrészt utal arra, hogy álláspontom szerint a módosítással bevezetni kívánt szövegnél jobb a hatályos törvényszöveg. Másrészt pedig egy olyan új rendelkezés beiktatását szeretném elérni, amirõl eddig még nem történt intézkedés. Nevezetesen arról van szó, hogy a megválasztott üzemitanácstag az üzemi tanács megválasztásáig az üzemitanács-tagsággal összefüggõ jogosítványait nem gyakorolhatja. Tehát elképzelhetõ, hogy a két idõpont között esetleg hosszabb idõ telik el, és problémát jelenthet az, hogy az üzemitanácstag mikortól kezdve gyakorolhatja ezeket a jogosítványait. Nagyon sajnálom, hogy nem kapott támogatást a javaslatom.

Problémát jelent viszont a 13. pont alatti indítványom, amelyik csupán egy pontosítás lenne. Ugyanis a kormány által beterjesztett szöveg azt mondja, hogy ha a megismételt választás érvénytelen, újabb üzemi tanácsi választást egy év múlva kell tartani. A magyar nyelv szabályai szerint az "egy év múlva" azt jelenti, hogy a dátumhoz számítva a 365. nap elteltével. Tehát csak és kizárólag ezen az egy napon. Gondoltam, hogy a kormány szándéka nem erre irányul, ezért igyekeztem segíteni azzal, hogy az általam javasolt szöveg azt mondja: az újabb választást egy éven belül kell megtartani. Itt már tágabb lehetõségek lesznek. Kíváncsian várom majd a kormány végleges álláspontját, mert jelenleg 2:1 arányban leszavazta ezt az indítványt - ugyanis az alkotmányügyi és a gazdasági bizottság ülésén nem értett egyet a kormány, de a foglalkoztatási bizottság ülésén már igen. S ha ez idõrendi sorrend, akkor talán reménykedhetek.

A 14. pont alatti indítványomról csak annyit, hogy magam is érzem, ez az általam javasolt szöveg nem teljesen pontos. Ezért jelezni szeretném, hogy csatlakozó módosító indítványban a szavazóurnák felbontásával kapcsolatos szabályok helyett arra fogok majd utalni, hogy az idevonatkozó szabályok érvényesülését vagy azok betartását kell a jegyzõkönyvnek tartalmaznia. Remélem, hogy ebben a formában már elnyerem a kormány támogatását.

Több pontban megjelent olyan indítványom, amelyben azt próbáltam jelezni, hogy nem a munka törvénykönyvébe való szabályozás az, ha itt mondjuk ki, hogy a bíróságnak mennyi idõn belül és milyen eljárás keretében kell határozni a hozzá eljuttatott jogorvoslat kapcsán. De sajnos itt is kisebbségben maradtam.

Örülök, hogy a 17. sorszám alatti javaslatomnál - a problémát meglátva - az alkotmányügyi bizottság egy jobb szöveget, jobb kiegészítést fogalmazott meg. Jelzem, ezt el tudom fogadni, és ezzel együtt a 17. pont alatti módosító indítványomat vissza is vonom.

(19.00)

Úgy éreztem a 20. pont alatti módosító indítványomnál - amely az elõterjesztett javaslat 14. §-át érinti -, hogy pontosabb az, ha itt arra utalunk, hogy az indítványnak írásban kell megtörténnie. Itt is az a helyzet, hogy jelenleg még 2:1 arányban a nemek vannak többségben, itt egyedül az a biztató számomra, hogy a gazdasági bizottság ülésén ezzel az általam javasolt szövegváltozattal a kormány képviselõje egyetértett.

Szeretném jelezni, hogy azokkal a módosító indítványaimmal nem kívánom traktálni a tisztelt Házat, amelyekrõl kiderült, hogy a kormány koncepcionális elképzelésébe nem illenek bele. Ezért itt nem is fogom erõltetni, hogy a továbbiakban módosító indítványokat nyújtsak be, de remélem, hogy egy-két esetben lesz még erre lehetõség, mint például a 34. szám alatti indítványomnál.

Szeretném felhívni a tisztelt elõterjesztõ figyelmét arra, hogy itt csak részben irányult arra az indítványom - vagy amire az elõbb már utaltam -, hogy a bírósági és nem peres eljárás is 15 nap. Van benne egy olyan pontosítás is, amelyet javasolnék figyelembe venni. A 65. § (1) és (3) bekezdése a korrekt megjelölés a kormány által beterjesztett javaslat szerinti (1)-(3) bekezdéssel szemben, ugyanis ebben az esetben a (2) bekezdést is érintené a módosító indítvány, holott arról, azt hiszem, nincsen szó. Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage