Veér Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

VEÉR MIKLÓS (MSZP): Ígérem, nagyon rövid leszek. Tisztelt Ház! Képviselõ Asszony! Képviselõtársaim! Egy látszólagos ellentmondást fedezhetünk fel az ajánlás 36., 37. és 38. pontjaiban, hisz tartalmilag szinte ugyanazok vannak azokban a pontokban, csupán az a különbség, hogy az egyik bizottságban, az alkotmányügyi bizottságban a kormány támogatta a 36-ost, a 37-est a gazdasági bizottságban támogatta, a 38-ast, a képviselõtársaim által beadott módosító indítványt pedig a foglalkoztatási bizottságban támogatta a kormány képviselõje. Tehát végül is támogatja tartalmilag a módosító indítványunkat a kormány.

A gondom az, hogy az alkotmányügyi bizottságnak a fogalmazásában szinte ugyanaz van, mert fontosnak érzem azt hangsúlyozni, hogy minden esetben kell munkaszerzõdést kötni. Ez nemcsak a feketegazdaság elleni harc, hanem a munkavállalók érdekét is szolgálja. Az elmúlt napokban éppen a választókörzetem egyik körzeti orvosa panaszkodott errõl, hogy mekkora gondot jelent a munkavállalónak az, amikor nincs biztosítva. A gond az, hogy a gazdasági bizottság javaslatában pedig ez a minden esetben szó nem szerepel. A mi módosításunkban pedig csak annyi a változás ezekhez képest, hogy mi gondolatjel közé tettük, hogy a munkavállalást követõ 30 napon belül csak a munkavállaló hivatkozhat már a munkaszerzõdés írásbafoglalási érvénytelenségére. (sic!)

Tehát én azt gondolom, hogy a munkaügyi bizottság üléséig ez tisztázódik, és valamilyen formában kompromisszum alakul ki a három érdekelt bizottság részérõl.

Van még egy észrevételem , ha jól emlékszem, a 62-eshez. Itt pedig az a gond, hogy én említettem a munkaügyi bizottságban azt, hogy ez az itt leírtakkal szemben nem a 34. §, hanem a 39. §, a törvényjavaslat 39. §-a (1) bekezdésére és a munka törvénykönyvnek a 151/a pontjára vonatkozik, és nem a 129. § (1) bekezdésére. De igazából tartalmilag engem a szakemberek meggyõztek, hogy a hûségjutalom nem munkabér. Tehát, ha én egyedül lennék itt mint módosító, akkor én visszavonnám, de mivel ketten vagyunk, én most ezt nem tehetem. Köszönöm a megtisztelõ figyelmet. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage