Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Többen érveltek itt amellett, hogy a jelenlegi pótköltségvetés eltér a korábbi évek pótköltségvetésétõl. Természetesen ki-ki különbözõ nézõpont szerint más elõjelet adott ennek az eltérésnek; én is hadd fûzzek ehhez egy gondolatot.

Azt mondják, példa nélküli az, hogy ilyen hamar pótköltségvetést kellett benyújtani. Erre azt tudom mondani, példa nélküli az is, hogy július közepén volt kormányváltás, és addig a '95. évi költségvetéssel kapcsolatban semmilyen elõkészítõ, tervezõ munka érdemben nem folyt. Tehát félévkor kellett elkezdeni egy költségvetési tervezést, amire szintén nem volt példa, és nem lehet példa, azt gondolom, a továbbiakban sem.

Ebbõl következik az is, hogy azok a számok, amelyeket megszavaztunk, viszonylag egy kései számsorra épültek és viszonylag gyorsan összeállított költségvetést jelentettek. Erre úgy reagáltak akkor a kormánypártok, hogy elvileg hozzájárulnak ahhoz vagy el tudják fogadni azt, hogy átcsúszik a költségvetés elfogadása a következõ évre, nem csinálnak presztízskérdést belõle, hogy december 31-ére legyen elfogadott költségvetés. Emlékezzenek vissza, hogy pont az ellenzéki pártok képviselõi szorgalmazták élesen, hogy mégiscsak legyen, olyan, amilyen, és aztán majd úgyis lesz rá mód, hogy korrigáljuk év közben. Ennyit a dolog szükségességérõl.

Az infláció a másik téma, amihez szeretnék hozzászólni. Valóban arról van szó, hogy az intézkedések a késõbbi évek inflációját határozzák meg. Az, hogy az elõzõ kormány elmulasztotta az energiaárakat megemelni akkor, amikor erre szükség lett volna, nem tartottak lépést az inflációval e tekintetben, az, hogy elmulasztotta a forintleértékelést megvalósítani, amikor erre szükség lett volna, ezek mind azt jelentették, hogy az akkori évi inflációt alacsonyabb szinten sikerült tartani, viszont beprogramozták erre az évre - ezeknek az áremeléseknek a megvalósításával - az ez évi megugró inflációt.

Még egy dolog: keresleti oldalról is beprogramozták erre az évre a meglóduló inflációt azzal, hogy ahogy Szabó Iván, az elõzõ kormány pénzügyminisztere nyilatkozta tavaly nyáron, már a tavalyi évben kiment az ez évi inflációt ellentételezõ keresettömeg is a gazdaságba - tehát keresleti oldalról is meg volt alapozva az az inflációs robbanás, amivel most kell szembenéznünk.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage