Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Egyetlenegy dologra szeretnék reagálni Gaál Gyulának az energiaár-emelés elhalasztásával kapcsolatban, mert ezt úgy halljuk vissza, mintha állandóan visszaugrana a tû a lemezen.

Szeretnék a korábbi évek gyakorlatában utalni arra, hogy rendszerint a költségvetés-forduló idõszakára idõzíttettek azok a központi árintézkedések, amelyek ilyen területeken - mint az energiaár-emelés, az adóemelések, az adóváltozások - kerültek bevezetésre. Szeretnék azonban emlékeztetni arra, hogy egy nagyon tudatos, pont a január 1-jétõl való elhúzása, széthúzása inflációgerjesztõ, mert nem vitásan az inflációt gerjeszti is, miközben követi egy energiaár-emelés. Hogy történt ez?

1993-ban a pótköltségvetésben elõrehoztunk augusztus 1-jére egy - egyébként, ha nincs pótköltségvetés, kizárólag 1994. január 1-jével bevezetésre kerülõ - kétkulcsos áfát, egy nagyon nagy áfaemelést elõrehoztunk augusztus 1-jére január 1-jétõl, ennek ellentételeként július 1-jére terveztük az energiaár-emelést.

(20.30)

Azt nem hiszem, hogy a jelenlegi kormány átháríthatja azt a felelõsséget az elõdjére, hogy miután júniusban kormányra lépett, egy nagy vitában - amely belsõ vita volt -, már eldöntötték, lesz egy 30 százalékos emelés, aztán vissza, lesöpörték és egy félévet késlekedtek ezzel. Mondjuk ki világosan, az önkormányzati választások miatt nem lépték meg. Ezt nem lehet visszavetíteni egy korábbi idõszakra, mert akkor azt mondom, energiaár-emelést lehetett volna januárban, de akkor az áfaemelés is akkor lett volna. S erre nem tudom, mi a válasz. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage