Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Örülök annak, hogy Tabajdi Csaba pozitívumként értékelte felszólalásomat - annak is szántam. Amit ennek a felszólalásnak a kapcsán elvként megfogalmazott, azt valóban nagyon fontosnak tartom, de arra szeretném emlékeztetni képviselõtársaimat, hogy erre a kétperces megjegyzésemre egy kormánypárti képviselõtársunk felszólalása és akkor szûkítõnek tûnt - azután ezt tisztáztuk, hogy nem így van - jogértelmezése indított. Ne állítsuk be ezt a felszólalást az ellenzéki felszólalók valamiféle kritikájának, mert nem az volt a szándékom, és ellenzéki képviselõtársaim felszólalásával legnagyobb részben egyet is értek.

Még egy momentumot engedjenek meg, ha még két percben el tudom mondani. Tabajdi Csaba képviselõ úr utalt arra, hogy az autonómia expressis verbis említése az 1201-es ajánlás 11. cikkében túlmutatást jelent az ukrán alapszerzõdésben foglaltakhoz képest. Ezt azért nem tudom osztani, mert a 11. cikknél ott van az a szûkítõ fordulat, hogy mindezt összhangban az állam belsõ törvényeivel is kell értelmezni. És ezt még össze kell vetnünk magának az alapszerzõdésnek a 15. cikkelye (5) bekezdésének a - mindenképpen szûkítõ szándékú - szövegezésével is, amely szintén megkötöttségek között kívánja ezt értelmezni.

Úgy gondolom, ha ezeket figyelembe vesszük, akkor itt sajnos egyáltalán nem lehet az ukrán alapszerzõdéshez képest túlmutatásról beszélni. Talán egyet még: - tulajdonképpen ez is példa rá - egészében úgy látom, az ukrán alapszerzõdés több jogot biztosított a magyar kisebbségnek, mint ez az alapszerzõdés.

Ezeket tehát komplexen kell nézni és értékelni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage