Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1993-ban elfogadott felsõoktatási törvény 17. §-a szerint az egyetemi oktatók kinevezésében szerepe van a felsõoktatási intézmény intézményi tanácsának, a mûvelõdési miniszternek és természetesen a kinevezõnek: a miniszterelnöknek, illetve a köztársasági elnök úrnak. Ezért is megdöbbentõ számunkra, hogy 15. számon a Mûvelõdési Minisztérium felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkára egy körlevelet bocsátott ki valamennyi egyetemi tanári pályázatot hirdetõ felsõoktatási intézmény vezetõjéhez.

Ebben a körlevében az szerepel, hogy az idei évben az elõzõ évek szokásjogától eltérõ lesz a kinevezés, az indok pedig a két kormányzó párt közötti egyeztetési kötelezettség. Elképzelni sem tudom, hogy mi köze van az egyetemi tanári kinevezésekhez a Magyar Szocialista Pártnak, illetve a Szabad Demokraták Szövetségének mint pártnak. Úgy gondolom, hogy a felsõoktatási törvény szabályozza az egyetemi tanárok kinevezését. Egyetlenegy elképzelésünk van, hogy visszatér az a bizonyos hármas követelmény: a politikai megbízhatóság is szerepet fog játszani az egyetemi tanárok kinevezésében.

(14.40)

Úgy hiszem, feltétlenül indokolt lenne, ha a miniszter úr helyett ön, államtitkár úr, elmondaná, hogy mit kívánnak tenni a koalíciós egyeztetõ tanácsban a felsõoktatási egyetemi oktatók kinevezésével, mert nagyon sok egyetemi oktatótársammal együtt félünk, hogy ez a pártmegbeszélés nem a felsõoktatás minõségi javítását fogja eredményezni. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage