Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A mosolyából látom, hogy a válasza az, hogy nem Ön felelõs. Természetesen nem ön felelõs ezért, hiszen akkor ön még nem volt miniszter, de a privatizációs visszaélések az egész társadalmat állandóan feszültségben tartották.

Különösen fájdalmas dolog az olyan rabló privatizáció, amely az ország egyik legjobb mezõgazdasági nagyüzemét érte, jelen esetben a környei mezõgazdasági kombinátot és jogutódját, a Környei Agráripari Rt.-t. Ez az ország egyik legjobb nagyüzeme még jelenleg is. Ezt a közel két és fél milliárd forint vagyonnal rendelkezõ agráripari rt.-t 1994 júliusában - tehát még nincs egy éve - vásárolta meg három budapesti kft., amelyek egyenként egy- egy millió forint törzstõkével rendelkeztek.

A közel két és fél milliárd forintos vagyont 912 millió forintért adta el az ÁVÜ, ebbõl 200 millió forintot kárpótlási jegyben, a többit az Agrobank által folyósított E-hitellel fizették, de úgy, hogy a szükséges 103 millió forint saját erõforrással nem rendelkeztek a kft.-k. A dolgozók szerint a vevõk már sok-sok millió forintot menekítettek ki azóta fondorlatos módon.

Kérdezem tehát a tisztelt miniszter urat:

1. Mivel az Agrobank jogszabály-ellenesen saját erõforrás nélkül - mint tudja 5 millió forint fölött 15 százalék saját erõforrással kell rendelkezni - adta ki a közel 700 millió forintos E-hitelt; megtörtént-e az illetékes személyek felelõsségre vonása?

2. Hajlandó-e miniszter úr kezdeményezni, hogy a törvénytelen privatizációs ügyletet minõsítsék semmisnek a munkavállalók és a magyar nemzeti vagyon megõrzése érdekében?

3. Hajlandó-e kivizsgáltatni a vevõk fondorlatos módon történõ pénzkimentését, és közzétenni, hogy valójában kik is a vevõk? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage