Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Köszönöm, miniszter úr, engedelmével szeretnék az idõkereteken belül válaszolni. Nyilvánvaló, hogy a Moszkva teret önmagában is egy nagyon fontos kérdésnek tekintem, hiszen választói, lakossági fórumok során hívták fel rá a figyelmemet az állampolgárok, és véletlenül magam is keresztülmegyek rajta naponta kétszer, tehát tapasztalhatom, hogy úgy van, ahogy mondtam.

Ezzel együtt mégis azt hiszem, hogy a Moszkva tér természetesen csak jelkép. Csak jelképe annak, hogy nagyon sok tekintetben nincs rend ebben a városban, nincs rend ebben az országban. Néha nincs rend a bankokban sem, de ez egy más kérdés, nem tartozik ehhez a témához. (Általános zaj.)

(16.00)

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy a törvényes rendnek a védelme már csak azért is érdekünk, mert ha a törvényes rend nem érvényesül, akkor egyre többekben támad torz képzelet a törvénytelen rend iránti vágyról.

Azt hiszem, a társadalom polgári kereteit lassan mindannyiunknak helyre kell állítani. Ezek természetesen nem az elmúlt nyolc évben rombolódtak szét, nem is az elõzõ négy évben - ezt sem szeretném állítani. Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy egy fõvárosi tér valóban ne úgy nézzen ki, mint egy európai országban, hanem egyre balkánibb képet öltsön.

Azt hiszem, miniszter úr válaszát természetesen el fogom fogadni, hiszen amit említett is jelzi, hogy nem kizárólag a rendõrségre tartozik a rend helyreállítása a Moszkva téren. Mindenesetre azoknak a képviselõtársaimnak, akiket az interpellációm láthatóan felbosszantott, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy szerintem a szabadsághoz csakis a renden keresztül vezethet az út. A törvényes renden keresztül érhetjük el a szabadságot. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage