Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Idegenforgalmi Alap jogszabályban megfogalmazott célja az idegenforgalom központi célkitûzéseinek pénzügyi eszközökkel történõ elõsegítése. Az alap gazdálkodásához szükséges anyagi eszközök 80 százalékát a központi költségvetés biztosítja.

Az Állami Számvevõszék az 1990-tõl 1993 elsõ negyedévéig terjedõ idõszakra vizsgálatot folytatott. Arra keresett választ, hogy egyrészt az alap mûködése hogyan segítette az idegenforgalmi politikai stratégia céljainak megvalósítását, a konvertibilis devizabevételek növelését, másrészt az alap kezelését ellátó hivatal, az intézõbizottságok szervezete, mûködése mennyiben biztosította az elkülönített pénzalap törvényes, célszerû és eredményes felhasználását.

A jelentés megállapította, hogy az idegenforgalom, a turizmus magas szintû jogi szabályozása nem megoldott. Csak a tevékenységet segítõ pénzügyi eszközökre, az alapokra korlátozódik.

(16.10)

Az idegenforgalmat, mint komplex tevékenységet törvény nem szabályozza. Az Alapot kezelõ Hivatal szervezete, gazdálkodása, számvitele nem megfelelõ. Tisztázatlanok a hatáskörök, jogkörök, nincs kinevezett pénzügyi vezetõ, sõt nincs pénzügyi apparátus sem. Az Alap kezelésével kapcsolatos feladatokat jogszabályellenesen megosztották a Budapest Bankkal. Mindennek az lett a következménye, hogy a parlamentnek bemutatott Alap-mérleg valótlan. Az ÁSZ megállapítása szerint a tényleges bevételek és kiadások jelentõs - több százmilliós - összeggel tértek el a kimutatott tényleges adatoktól.

Az idegenforgalmi fogadóképesség fejlesztését szolgáló beruházások támogatására három pályázatot írtak ki. Kettõ a kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások fejlesztését, egy pedig a falusi idegenforgalom feltételeinek javítását célozta. A pályázatokat elbíráló bizottság mûködése nem volt törvényes. A Hivatal a pályázatokat sem az elbíráláskor, sem a megvalósítás folyamatában nem ellenõrizte. Az Alap kezelésérõl sem a jogszabályban megjelölt testület, amelynek elnöke a miniszter, sem a Hivatal érdemi ellenõrzést nem végzett.

Visszafizetési kötelezettség nélkül is adtak támogatást. Súlyos szabálytalanságnak minõsült, hogy sem a megítélt járadék százalékáról, sem a visszafizetés futamidejérõl, sem az ingyen támogatás indokoltságáról írásos dokumentumok nem készültek.

Mindezek után kérdezem miniszter úrtól:

1. Mit tett a tárca annak érdekében, hogy az Idegenforgalmi Alap mûködésével kapcsolatos súlyos törvénytelenségek megszûnjenek?

2. Megtörtént-e a felelõsség megállapítása, illetve volt-e felelõsségre vonás?

3. Foglalkozik-e azzal a gondolattal a kormány, hogy egy egységes fejlesztési alapot hozzon létre, melybõl az idegenforgalom támogatása is megoldható lenne?

4. Rendelkezik-e a tárca idegenforgalmi koncepcióval, mely alapja lehet az idegenforgalmi törvény szabályozásának?

5. Mikor szándékozik a kormány az idegenforgalmi törvényt a parlament elé terjeszteni?

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage