Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Ha már a Házszabályunk lehetõséget ad rá... (Zaj. - Közbeszólások: Nem!).., akkor ezzel nyilván élni kívánok, Szekeres Imre minden tiltakozása ellenére is.

Tisztelt Ház! Egy mai újsághír szerint az ipari miniszter úgy fogalmazott, hogy a március 12-ei kormánydöntések után új idõszámítás kezdõdik a magyar gazdaságban.

Nos, ma még nem tudjuk azt, hogy ez az idõszámítás óravisszaállítást vagy naptárreformot jelent, az azonban kétségtelen, hogy az a kormánycsomag, ami a március 12-ei intézkedések hatására a törvényhozás elé került, káoszt és fejetlenséget okozott a törvényhozói munkában is.

Huszonegy törvényjavaslatot egybe összegyúrni, azt lehet mondani a régi vicc alapján: ügyes. Talán még meg fogjuk érni ezen ciklus alatt azt, hogy a kormány egy egész éves jogalkotási terminust összegyúr egyetlenegy törvényjavaslatba, azt három-négy hét alatt elfogadjuk, aztán a parlament szabadságra mehet, és a kormány végezheti áldásos tevékenységét.

Felteszem a kérdést, tisztelt Ház, volt-e alkalma a parlamenti ellenzéknek arra, hogy érdemben kifejtse álláspontját a kormányintézkedésekkel szemben. Úgy hiszem, nem. Hadd válaszoljak egyúttal arra a felvetésre is, amelyet a parlamenti ebédszünetben tartott egyik sajtótájékoztatón az egyik kormánypárti képviselõtársunk fogalmazott meg, miszerint ezt a kormánycsomagot széles körû társadalmi vita kísérte, a parlamenti vita ennek a társadalmi vitának volt a leképezése.

Nos, úgy hiszem, hogy kevés nyomát tapasztaltuk annak, hogy érdemi vita folyt volna itt, ebben a Házban, hiszen a vitához vitatkozó felek kellenek, tisztelt Ház, és ebben a vitában, csak a múlt hét szerdai hajnali ülésre utalnék, az ellenzéki képviselõk beszéltek, érveltek, míg kormánypárti képviselõtársaink némák maradtak.

Hadd emlékeztessek arra a korábban sokat emlegetett hivatkozási alapra is, hogy a parlamenti ülésekhez hozzátartozik a nyilvánosság. Nyilván hajnali három órakor, amikor ilyen jellegû kérdésekrõl vitatkoznak a tisztelt Ház képviselõi, a nyilvánosság mondjuk úgy, hogy csekély hatásfokkal mûködhetett.

Mit várhatunk ettõl a kormánycsomagtól? Véleményünk szerint a csomagban nem szerepelnek olyan lépések, amelyektõl gazdasági áttörést lehetne várni. Így nincs a csomagban államháztartási reform, tb-reform, pusztán szociális megszorító lépések gyûjteménye, amitõl sajnos az ország semmi jót nem remélhet.

Mit kifogásoltunk ebben a kormánycsomagban? A Fidesz parlamenti frakciója a vita során több alkalommal elmondta azt a véleményét, hogy ez a kormánycsomag egyoldalúan a belsõ egyensúly helyreállítására koncentrál, a költségvetési hiány mindenekelõtt való csökkentésével különbözõ, társadalmilag fontos területeket lehetetlenít el, restriktív lépésekkel a kormány veszélyezteti azt a szerény mértékû és sajnos kelet-európai társainkhoz képest csekély mértékû gazdasági növekedést, amire hosszú idõ után a múlt évben példa volt.

Szóltunk arról is, hogy ennek a koncepciótlan, kapkodó lépéssorozatnak a hatására az inflációs szint megugrott, a lakossági inflációs várakozások az elmúlt fél év során tíz százalékkal emelkedtek.

Ennek a kellemetlen hatásait persze a pótköltségvetés már tartalmazza, amikor a kamatszolgálat terheit ötvenmilliárd forinttal emeli. Ehhez képest azok a szociális elvonások, amelyek összességükben húszmilliárd forintot tesznek ki, igen-igen szerény hatásfokúak.

Ez a gazdaságpolitikai csomag tehát véleményünk szerint restrikciós lépéseket gyûjt össze, egyfajta monetarista dogmatizmust hordoz. Nem azért, mintha ez illeszkedne bármiféle koncepcióba, ezekhez a lépésekhez különösebb stratégia nem kellett, nem kellett ezeken hosszú erõfeszítéseket folytatni, a csomag pusztán fûnyíró módszerrel kívánja a kiadásokat visszafogni. Az egyetlen érv, amit hallhattunk, hogy a nemzetközi pénzvilág ezt várja el hazánktól és ezt külföldi pénzügyminiszterek támogatják.

Tettünk-e javaslatokat, tisztelt Ház, a kormánycsomaggal szemben? Igen, tettünk. Négyszáz módosító indítvány hever elõttünk, de emellett javasoltuk, hogy az exportfejlesztési lehetõségek kapjanak nagyobb szerepet, hogy kapjon jelentõs szerepet az iparpolitika, ne úgy, hogy a hetvenes évek technológiai szintjét képviselõ kombájnokat hozunk be az országba, és kerüljön sor érdemi társadalmi érdekegyeztetésre is.

Tisztelt Ház! Ezek után nem véletlen, hogy a Fidesz parlamenti frakciója ezt a kormánycsomagot nem fogja megszavazni. Számtalan kérdés van, amiben név szerinti szavazást kérhettünk volna - családi pótlék, tandíj, önkormányzatok kérdése -, mi a végszavazásról fogunk név szerinti szavazást kérni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage