Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ha pontosan értem, hol vagyok és mi történik a parlamentben, akkor most nem az azonnali kérdések órája van. Ebbõl következõen a frakcióvezetõ úr által felvetett kérdésre nekem itt most nem kell válaszolnom... (Dr. Torgyán József: Majd, idõvel.) ...csak, mert kérdésként fogalmazta meg a frakcióvezetõ úr.

Azt gondolom - az alapfelvetésre térnék rá, amit a frakcióvezetõ úr itt fölvezetett -, ez megint egy nagyon jó példája annak a bizonyos, nem olyan régi napirend utáni eszmecserénknek, hogy nem tesz jót a magyar pénzügyi rendszernek, ha a napi politikai csatározások terepéül a különbözõ pártok ezt választják.

A frakcióvezetõ úr megint bankbotrányról beszél. Ha egy részvénytársaságnál vita van a különbözõ részvényesek között, hogy egy elnök-vezérigazgató legyen- e, vagy legyen külön elnök és külön vezérigazgató, akkor nem lehet azt mondani, hogy ez az adott részvénytársaság botránya. Ez nem is botrány. Ez teljesen természetes: a világ majdnem mindegyik részvénytársaságában fölmerül ez a kérdés. Egy örökzöld vita, hogy az a jó-e, ha egy személy tölti be a két funkciót, vagy az a jó, ha két személy tölti be. Ezt így is el lehet dönteni meg úgy is. Ez nem az adott cég botránya. Ez egyszerûen egy normális vita.

Azt gondolom, az ügy ilyen tálalása megint valamiféle olyan feltételezés, a dolog olyan tálalása, ami nem fedi a valóságot.

Tegnap egyébként megkérdezték a pénzügyminiszter úrtól is ugyanezt. Emlékeim szerint erre válaszolt, és azt válaszolta, hogy õ nem tett ilyen nyilatkozatot, miszerint ha és amennyiben a szétválasztás nem történik meg, akkor lemond. Úgy gondolom, a tegnapi válasza ma is érvényes.

Egyebekben pedig a vizsgálatnak természetesen mindenki áll elébe. Ezzel a kormány is egyetértett. A dokumentumok megvannak, nem fognak eltûnni. Legalábbis olyan állapotban vannak, amilyen állapotban mi az elõzõ kormánytól megkaptuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage