Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Ha már ez a, vitathatóan napirenden kívüli felszólalás elhangzott, akkor kénytelen vagyok két percben reagálni. Kétségtelen - ahogy megnézem a Házszabályt -, napirend a tárgysorozaton lévõ ügyek közül egy adott ülésen tárgyalt ügyek összessége. Tehát lehet úgy értelmezni, miután a mai napirenden nem szerepel, de a tárgyak összessége; tehát minõsítheti úgy, hogy napirenden lévõ ügy. Azért egy történelmi szállóigének számító mondattal kell kezdeni a kétperces reagálást: amitõl féltünk, bekövetkezett!

Tegnap a módosító indítványokról szavazott a Ház. Néhány elfogadott módosító javaslattal a leányzó - akit az eleve sikertelenség reménye miatt a szépségversenyre nem neveztek be - arculata nem sokat javult.

Kétségtelen, hogy a magyar történelemnek vannak fényes és sötét napjai. Ez nem tartozik a fényes napok közé, a tegnapi. Tárgyilagosan meg kell jegyezni, hogy azért a mohácsi vésszel vagy a tatárjárással nem azonos, de azért nem fogják jegyezni a kalendáriumban, mint a magyar történelemnek egy fényes napját. Azért, mert tegnap a magyar történelmi fejlõdésnek éppen az a polgárosodás címû, izgalmas fejezete kapott egy iszonyú, csattanós pofont azzal, hogy a tb-járulékkal való sújtása a szerzõi honoráriumnak éppen azt a kulturális szférát fogja összenyomni, amely felé a polgári társadalomnak el kellene indulnia. Kevesebb lesz a szinházba járó, kevesebb lesz a könyv; lassan az alkotók is el fognak fogyni, mert nyilvánvaló, a megélhetésüket mehezíti a tb-járulékkal csökkentett honorárium, nem fognak szerzõdéshez jutni.

Tehát inkább ez volt a Szájer József által felsoroltakon kívül a gyászos vetülete a tegnapi szavazásnak, hogy a szerzõi honoráriumok tb-járulékkal sújtottsága megmarad. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

(9.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage