Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA, a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának vezérszónoka: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tegnap késõ éjszakáig 9 milliárd forintról volt szó, amit a kormány a szociális ellátó rendszerben akar megspórolni és meg is spórolt a tegnapi szavazások után. Ez gyakorlatilag jelképes érték ahhoz képest, hogy a feketegazdaság 30-50 milliárd forintot elvisz az ország pénztárából, mert ilyen hatalmas összeget adócsalás, adómegkerülés révén a feketegazdaságban bizonyos személyek, bizonyos körök, a termékpálya bizonyos szereplõi saját zsebükbe tudnak eltenni, nem pedig a közös asztalra.

A T/954-es számú, a jövedéki törvényrõl szóló törvénymódosítás azt a törvényt módosítja, amelyet 1993. július 1-jén fogadtak el, tehát gyakorlatilag még két éve sincs hatályban. Bízunk abban, hogy ez az új törvény gyakorlatilag hosszabb ideig tud élni. Természetesen ez egy rabló-pandur játék, örök dilemma, ahogy fejlõdnek a bûnözõk, ahogy fejlõdik a feketegazdaság, az állam úgy próbálja a maga törvényi és egyéb eszközeivel visszaszorítani azt.

Úgy látom, azzal az elvvel, hogy a jövedéki törvényt módosítani kell - amit e T/954-es számú törvényjavaslat 38 paragrafusában és 8 mellékletében olvashatunk - mind a hat parlamenti párt egyetért, szükségesnek ítéli a feketegazdaság elleni szigorú intézkedéseket, tehát szükség van erre a szabályozásra. Így mi, a Független Kisgazdapárt részérõl természetesen általános vitára alkalmasnak tartottuk a törvényjavaslatot és támogatjuk a minél hamarabbi bevezetését.

Természetesen vannak olyan problémák, amelyeket korábban vezérszónoktársaim is kiemeltek. Ezekre vonatkozóan mi is módosító indítványt nyújtottunk be eddig is és talán még fogunk is. Abból indulunk ki, hogy a valóban idõtálló törvény megalkotásához a termékpálya szereplõit kell nagyon konkrétan megkérdezni, belevonni a törvénymódosításba, a kormányzati intézkedésekbe.

Mire gondolok? A mezõgazdasági bizottság ülésén a fûszerpaprika-termelõk, a szeszfõzde, pálinkafõzõk szövetségének képviselõi is elmondták, hogy ha meg is kérdezték õket, végül is nem hallgatták meg érveiket.

(10.20)

Mire gondolok? E törvénymódosítás legfontosabb új eleme a jövedéki biztosíték. A jövedéki biztosítékot e T/954. számú törvényjavaslatban a kormány úgy mondja ki, hogy legfeljebb 200 millió és legalább 5 millió forint jövedéki biztosítékot kell letenni a kérelmezõnek a termelési tevékenység végzéséhez.

Erre a következõ módosító indítványt nyújtottam be, hogy egymillió forint legyen ez az alsó határ. Hiszen gondoljunk bele, nemcsak multimilliomosok vannak a fûszerpaprika-feldolgozók, a pálinkafõzõk között, hanem a lakossági igényeket, a termelõk igényeit kielégítõ kisvállalkozók. Ezek az emberek, akiknek meg kell venni a berendezést, karban kell tartani, nem tudják kifizetni az 5 millió forint jövedéki biztosítékot. Lehet, hogy még az egymillió is sok, de mindenképpen indokolt lenne, ha a kormány támogatná ezt a javaslatot. Hiszen ha ezek az emberek nem kapják meg azt a lehetõséget, hogy 5 millióról levigyék egymillióra a jövedéki biztosíték alsó határát - ez természetesen a kisvállalkozókat fogja érinteni -, akkor ezek a vállalkozók mit csinálnak? Vagy abbahagyják a tevékenységüket vagy átmennek a feketegazdaságba és különbözõ, nem higiénikus körülmények között - hiszen erre van példa, menjünk csak vidékre, hiszen eddig is volt a feketegazdaságnak ilyen mérvû tevékenysége - ott folytatják illegálisan ezt a tevékenységet.

Tehát kétélû fegyver az állam számára ez a jövedéki biztosíték, mert nemhogy nagyobb adóbevétel jönne, de lehet, hogy még kevesebb adóhoz fog jutni, hogyha ezek a vállalkozók abbahagyják vagy gyakorlatilag illegálisan folytatják a tevékenységüket. Hiszen sok helyen, ahol annyira nincs munkahely és úgy elszegényedett a mezõgazdasági lakosság, sokszor ez a jövedelme az embereknek. Az emberek olyan hatalmas földrajzi távolságba viszik már így is a cefrét, tehát a pálinkafõzéshez az alapanyagot, hogyha megszünteti valaki a tevékenységét, akkor három-négy vagy öt faluban nem lesz pálinkafõzõ; erre vannak példák, több példát tudnék felsorolni, de most ezzel nem töltöm az idõt.

A másik problémakör ebben a törvényben, hogy a Mérésügyi Hivatal gyakorlatilag kimondja a 16. § szerint, hogy a jövedéki szabályozásról szóló törvény 39. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép a kormány javaslata szerint: "A sörgyár és a sörfõzde a gyártáshoz használt üzemi berendezéseket az Országos Mérésügyi Hivatallal hitelesíttetni köteles. Ezek a nyomótank, a fejtõtank, valamint a sör kimérésére, illetve fejtésére szolgáló hordók és szállítótartályok."

Ez is problémás, mert - mint ahogy a bizottsági ülésen is hallottuk a Terméktanács jelen lévõ képviselõjétõl - ezeknek a nyomótankoknak, fejtõtankoknak a hitelesítése hatalmas összegbe kerül. Tehát most ne azokat az embereket próbáljuk még jobban megszorítani, akik becsületesen dolgoztak, úgymond legálisan folytatták a tevékenységüket, mert ez a hitelesítés - ahol nagyon sok berendezés van - hatalmas pénzbe kerül. Itt olyan módosító indítványt kellene elfogadni vagy a kormány mérlegelje ezt a lehetõséget -, ha az Országos Mérésügyi Hivatal elfogadná, hogy akik a nagy ipari cégek által szereztek be gyári tankokat, hordókat, fejtõtankokat, azt vennék hitelesnek és nem kellene külön hitelesítést végezni.

A harmadik dolognak azt tartanám, hogy mindenben következetesnek kellene lennie a kormányzatnak, a törvényhozásnak, mert tavaly - ahogy Bogárdi képviselõtársam is elmondta - a mezõgazdasági bizottságban nagy viták folytak akkor, amikor a fûszerpaprika jövedéki ellenõrzés alá került. Ott félhivatalos kormányzati ígéretet kaptunk például arra, hogy a fûszerpaprikát nem terhelik a 10 százalékos fogyasztási adóval. Természetesen utána mégiscsak terhelve lett a fûszerpaprika is a 10 százalék fogyasztási adóval és szerintem ez is oka annak - nemcsak a hamisítás -, hogy a fûszerpaprika-exportunk csökkent. Tehát ezekre a hagyományos exporttermékekre nagyon-nagyon kellene vigyáznia a kormányzatnak, a magyar államnak és a magyar embereknek, hogy ne szoruljunk ki a piacról, hiszen tudjuk, hogy nem a termelõk és a becsületes feldolgozók hamisították, tették tönkre ezt a fûszerpaprikát, hanem azok - mint ahogy korábban hallottuk -, akik seftelnek, akik a feketegazdaság résztvevõi.

Véleményem szerint az érintettek teljes körû bevonásával kell hozni bármilyen törvénymódosítást, kell bármilyen kormányzati intézkedést megtenni. A kormány elõterjesztésében, az általános indoklásban ugyan olvassuk, hogy a jövedéki biztosíték bevezetésével, a hatékonyabb jövedéki szabályozás eredményeként várható piactisztítással az érintett szakmák egyetértettek, vállalják a többletköltségeket, stb., viszont a bizottsági ülésen azt hallottuk két terméktanácstól: a fûszerpaprika-termelõktõl és a pálinkafõzõk jelen levõ képviselõitõl is, hogyha egy formális meghallgatásban részesültek is, valójában õk nem értettek ezzel egyet. Hiszen õk mondták el, hogy a jövedéki biztosíték legalsó határát, ezt az 5 millió forintot õk nem tudják megfizetni, s így nagyon sok termelõ abbahagyja a tevékenységét. Természetesen abból kell kiindulni, hogy nemcsak hatalmas monopolcégek vannak, mert régen rossz lesz az országnak, ha a jövedéki termékek esetében is csak mamut-, monopolcégek fognak termelni. Ha nem lesz egy egészséges szerkezete a különbözõ termékpályáknak, akkor sok ember nem tud munkához jutni, és nem tud egészségesen mûködni ez a tevékenységi kör sem.

Tehát arra kérem a tisztelt kormányzatot, hogy a módosító indítványokat fogadja el, még egyszer üljön le necsak a terméktanács hivatalos szereplõivel, akik a legnagyobb cégeket képviselik, hanem valóban a teljes termékpálya - termelõk, feldolgozók, értékesítõk - szereplõivel, hiszen a termékpálya ezen szereplõi ismerik a legjobban még a hamisítást is, hogy milyen módon lehet a feketegazdaságban hatalmas hasznokhoz jutni.

Nyilván a kormányzati résztõl nem lehet elvárni, hogy mindenrõl tudjon. Az adott termelõk, a termékpálya adott résztvevõi tudják a legjobban, hogy hogyan játszották ki eddig is, hogyan történt az a 30-50 milliárd forint értékû adómegkerülés, ami mondjuk ötszöröse a szociális ellátások megvonásának, amit például tegnap szavazott meg a parlament. Tehát azt kérem, hogy egy teljes körû párbeszéd alakuljon ki elõször a termékpálya szereplõi között és utána történjen a végleges döntés.

A Független Kisgazdapárt természetesen egyetért e törvényjavaslat általános vitára kerülésével, egyetért azzal, hogy szigorítani kell a feltételeket, de egy dolgot még azért elmondanék befejezésül.

Az Európai Unió országaiban természetesen régóta él a jövedéki biztosíték rendszere, mint ahogy itt több képviselõtársam is elmondta. Természetesen az Európai Unió országaiban az adminisztráció, a szigorú elszámoltatás, a napi nyilvántartás folyamatban van, tehát már régen bevett szokás, az ellenõrzés magas fokú, tehát úgymond olajozottan mûködik ez a rendszer.

Egyre azért felhívnám tisztelt Akar László államtitkár úr figyelmét. Abból kellene kiindulni, hogy a fûszerpaprika-termelõk, pálinkafõzõk között nem mindenki egyetemet végzett ember és öt titkárnõvel rendelkezõ személy, hanem olyanok, akik eddig is becsületesen részt vettek a termékpályában; tehát a termelésben, feldolgozásban, értékesítésben. Ezért véleményem szerint rugalmasabban kellene kezelni ezt a dolgot, tehát ha rögtön olyan szankcionálás lesz, hogy egy nap kimegy az ellenõr és látja, hogy mondjuk aznap este 9 óráig a nyilvántartást - akár a lefõzött pálinkát, akár a fûszerpaprika-õrleményt - nem vezette be a füzetbe és... tehát az az adminisztratív, az a lélektelen bürokrata szemlélet ne érvényüljön, mert valóban az lesz, hogy a termelõk, a feldolgozók abbahagyják a tevékenységet és az ország jár rosszul, hiszen a munkanélküliség nõ ezáltal, nem folyik be az adó az államkasszába.

Én azt kérem, hogy folyamatosan kellene bevezetni, ahogy a magyar állampolgárok, az egyszerû magyar emberek szellemi színvonala és termelési kultúrája nõ. Csak ilyen szinten lehet ezeket az adminisztratív elõírásokat bevezetni, mert kétélû fegyver ez a jövedéki biztosíték és az ilyen mérvû szigorítás. Gondolom, itt az a cél, hogy mindenki becsületesen dolgozzon a termékpályán - a termelõ, a feldolgozó, az értékesítõ -, senki ne folytasson olyan tevékenységet, ami adóköteles ugyan, de nem folyik be utána adó, mert csak ez az ország, a nemzet érdeke. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

(10.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage