Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselõtársam kissé cinikusra sikeredett megjegyzésére szeretnék válaszolni, viszontválaszt adni. Ez a porcelán, ételízesítõ analógiája; hogyha egy kormánytagnak vagy bárkinek nem tetszik, akkor akár ez is lehet jövedéki termék.

Megítélésem szerint, azért ez egy teljesen más kör. De akkor, amikor sok kis egzisztenciát érintõ kérdésrõl van szó, mint például a paprikatermelés, én valahol egy jogos, ugyanakkor kényszerintézkedésnek tekintettem - és tekintem ma is - a paprika kérdését, különösen akkor, ha egy ország és egy mezõgazdaság presztízsét is érinti.

(11.00)

Egyet kell értenem azzal, hogy igazából a piac viszonyaiba nehezen építhetõ be, de ugyanakkor addig, amíg ilyenek a piaci viszonyok, el tudom fogadni.

Sajnos az ilyen piaci viszonyok újabb igényeket is elõrevetítenek, és egyre több helyrõl hallom szakmabeliektõl, hogy a bort is jövedéki termékként kellene kezelni, hiszen jelentõs mértékû, lassanként a termelés egyharmadát meghaladó a hamisítás. Ez megint csak sok kis egzisztenciát s az ország presztízsét is érinti. Megítélésem szerint természetesen ez még nem aktuális semmiféleképpen, meg kell várni az önszervezõdést, mindenféleképpen meg kell várni a hegyközségi törvény hatását, és ha erre nem történik pozitív elmozdulás, akkor azt kell mondani, hogy bár fájó szívvel, de azt is be kell tudnom s tudnunk fogadni, hogy átmeneti idõszakra sok kis egzisztencia védelme érdekében akár jövedéki termék is lehessen a bor.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage