Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Balsai képviselõtársam az emelvényrõl a jogalkotó szándékáról és a jogalkotói akaratról beszélt. Szeretném felhívni a figyelmet - és ezt mintegy két héttel ezelõtt elmondtam egy késõ éjszakai felvezetésben -, hogy ezt a jogalkotói szándékot igen nehéz kibogozni. Igen nehéz kibogozni, mert ha megnézzük a jogszabály létrejötte után született nemzetbiztonsági bizottsági jegyzõkönyveket, akkor látjuk, hogy igen nagy tanácstalanság uralkodott pont a bírák kinevezése tárgyában a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.

Ez a tanácstalanság megnyilvánult abban, hogy igazán magát a törvény szövegét sem ismerték a bizottság tagjai, ott helyben próbálták értelmezni a kinevezéssel kapcsolatos törvényi tényállást. Így ez kitért az ellenõrzésre, a bírák ellenõrzésére, ellenõrizhetõségükre, nyilatkozatuk jogi tartalmára. Ennek keretében jobb híján két olyan szakértõt kértek fel a jogszabály értelmezésére, amelyek csak részben voltak érintettek egyáltalán a jogszabály értelmezhetõségében: ez pedig a Legfelsõbb Bíróság elnöke, valamint az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt.

Hozzá kívánom tenni, hogy õk az alkotmányügyi bizottság ülésén az ott kifejtett és maguk által is hevenyészettnek nyilvánított szakmai véleményüket - mert hevenyészetten kérték tõlük, hozzá kívánom tenni - egyértelmûen és határozottan kifejtették, ezek a jogi okfejtések tekintetében teljesen megegyeztek az alkotmányügyi bizottság ülésén Szigethy képviselõtársam által elmondottakkal.

(11.50)

Úgyhogy szeretném tisztázni, hogy közel sem volt a jogalkotó szándéka kideríthetõ, csak egy tekintetben. Ez pedig az volt, hogy olyan bíró ne vegyen részt az ügyek elbírálásában, illetve az ellenõrzésben, aki maga ilyen ítéletek meghozatalában részt vett. Ez az álláspont kristálytiszta volt. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage