Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Szigethy képviselõtársam hozzászólására reagálva csak annyit tudnék mondani, hogy ezekre az értelmezési bakugrásokra gondoltam az elõbb, amit most itt elismételt.

Ami Toller László képviselõ úr hozzászólását illeti: örülök annak, hogy õ is hivatkozik név szerint a Legfelsõbb Bíróság elnökére, aki nyilván tiszténél és posztjánál és képzettségénél fogva, magától értetõdõen, amikor zöldutat biztosított a tavalyi, választást megelõzõ bizottsági ajánlás alapján a bírák megfelelõsége szempontjából az ügynek, magától értetõdõen autentikus személyként - a Legfelsõbb Bíróság elnökének amúgy is ez a hivatásos, mindennapi munkája -, a jogszabály alkalmazása szempontjából a nyilatkozatot és a feltételeket biztosítva látta.

Nagyon szeretném még egyszer mondani: nem vagyunk ellentétes véleményen Toller Lászlóval. Én is úgy gondolom, hogy a bírák, ha olyan ítélet meghozatalában vettek részt, amelyet a semmisségi törvények alapján semmissé kellett nyilvánítani, ne legyenek tagjai a bizottságnak. Nyilvánvalóan a probléma az, hogy milyen ítéleteket kell szerintünk semmisnek tekinteni.

Én arról igyekeztem önöket meggyõzni, hogy azokat az ítéleteket, amelyeket egyedileg felülvizsgáltak. Máskülönben hogyan lehetne megmagyarázni azt a képtelenséget, hogy a bírákból álló bizottság döntéseivel szemben jogorvoslati fórumként bírósághoz lehet fordulni. Elsõ és másodfokú bírósághoz, tisztelt hölgyeim és uraim! És ez az elsõ és másodfokú bíróság olyan bírákból áll, akiknek nem kell megfelelni például ilyen feltételeknek.

Tessenek erre magyarázatot adni: hogy lehet az, hogy a felülvizsgálati bíróság tagjaival szemben nincsenek olyan elõírások..., nyilván azért nincsenek ilyen elõírások, mert föl sem tételezik azt - mint ahogy én ezt szeretném önöknek leszögezni -, hogy van a magyar bírói karban olyan személy, aki koncepciós ügyben vagy ennek minõsülõ, semmisség alá esõ és egyedileg felülvizsgált ügyben vett részt. Ilyen nincsen; természetesen Eigner bíró úr sem ilyen, és Botos bíró úr sem ilyen. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage