Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Kónya Imre képviselõ úr felszólalására szeretnék reflektálni.

Az SZDSZ-bõl soha senki nem kérdõjelezte meg az átvilágítás alkotmányosságát. Mi annak idején azért tartózkodtunk a törvény megszavazásánál, mert az volt az álláspontunk, hogy a kormány által támogatott módosító indítványok között vannak olyanok, amelyeknek az alkotmányossága megkérdõjelezhetõ, és az Alkotmánybíróság határozata pontosan azt mutatta ki, hogy a törvénynek valóban vannak megkérdõjelezhetõ, alkotmányosnak nem tartható helyei.

Hozzátenném azt, hogy az Alkotmánybíróság határozatából politikai döntés kérdése, hogy az átvilágítandók körének szûkítése vagy bõvítése következik-e. Ezt majd az Országgyûlésnek kell eldöntenie. Az Alkotmánybíróság határozata nem általában szigorította a törvényt, hanem a koherenciáját és a következetességét kérte számon.

Még azt is hozzátenném, hogy abban a tekintetben, amely egy fontos eleme az alkotmánybírósági határozatnak, nevezetesen, hogy a vizsgálatot a Belügyminisztérium irattárán és a Honvédelmi Minisztérium irattárán túl ki kell terjeszteni egyéb forrásokra, ilyen javaslat - azt hiszem, Mécs Imre javaslataként, tehát szabaddemokrata javaslatként - szerepelt a javaslataink között, ezt azonban az elõterjesztõ elutasította. Azért nem került bele a törvénybe, azért kellett azt az Alkotmánybíróságnak korrigálnia.

Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage