Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem tudok mit kezdeni olyan megjegyzéssel, mint amilyen elhangzott Toller képviselõ úr részérõl, hogy õ nem õrült. De elfogadom ezt az állítását, nem kívánok ezzel itt foglalkozni, csak nem tudom, hogy miért jegyezte ezt meg.

Viszont úgy gondolom, hogy ami a semmisséggel és megtámadhatósággal kapcsolatos jogi ismereteit illeti, az némi kiegészítésre szorul. Tudniillik a polgári törvénykönyv 234. §-ának értelmében a semmisségre bárki, bármikor hivatkozhat, ahhoz nem kell egy külön eljárást lefolytatni, míg a megtámadhatóság egy egészen más kategória. (Dr. Toller László: Nem ezt mondtam!) Úgy gondolom, hogy a semmisség és a megtámadhatóság bizonyos további jogi ismereteket kíván meg.

Az, hogy Toller képviselõ úr engem ilyen hangnemben akart visszautasítani, nem fogadható el. Legyen szabad arra utalnom, hogy a megtámadásra megfelelõ határidõt szab a törvény, amíg a semmis szerzõdésre pedig határidõ nélkül hivatkozhat bárki. Úgy gondolom, hogy jelen esetben maguk az elõterjesztõk összekeverték a két fogalmat, hiszen hol semmisségre utalnak, hol pedig kérnek bizonyos általuk helyesnek vélt tényeket megállapítani egy eljárás kapcsán. Épp ez okozza az egész kérdés jogi kezelhetetlenségét, amint arra rámutattam. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage