Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Természetesen, elnök úr, ez lesz a felszólalásom lényege... (Derültség.).., de legyen szabad arra utalnom, hogy a kívülállók számára mégis meg kell magyarázni, hogy a Kisgazdapártnak miért vannak aggályai az elõterjesztéssel kapcsolatban. Itt utalnék arra, hogy ebben az esetben - és ez lesz ebben a körben az utolsó gondolat, amelyet most szükségesnek tartok az alkotmányozás folyamatában kifejteni - tehát egy egységes elõterjesztés kapcsán nem lesz mód további elõterjesztéseket tenni, mert ezt viszont a Házszabály módosítása fogja ellehetetleníteni. Tehát az alkotmányozási folyamatnak az a széles skálája, amely a jelenlegi jogalkotási törvénybõl és alkotmányból fakad, jelentõs szûkítésen esik át ebben az alkotmányozási folyamatban. Ezt pedig - miután ez nem a demokrácia kiszélesítése, hanem szûkítése - a Kisgazdapárt semmiképpen nem támogathatja.

Ugyanakkor rá kell arra mutatnom, hogy az ellenzék szempontjából nyilvánvalóan elõnyös az a megoldás, hogy kétharmad helyett - a jelenlegi ellenzék kisebb számarányára is tekintettel - négyötöd legyen az alkotmány módosításának országgyûlési képviselõi aránya. Ezért tehát a Kisgazdapárt képviselõcsoportja mégis meg fogja szavazni ezt az alkotmánnyal kapcsolatos elõterjesztést, mert végeredményben ebbõl a szempontból jónak és helyesnek tartja magának az alkotmány módosítására irányuló elõterjesztésnek a megszavazását; de már elõre jelzem, hogy a Házszabállyal szemben viszont valamennyi kifogását érvényesíteni fogja, és azt nem szavazza meg. De alkotmánymódosításról lévén szó, nem lehet megjegyzés nélkül hagyni azt a megoldást, hogy a közelmúltban helyezkedett az igen tisztelt Ház arra az álláspontra, hogy a népszuverenitásból fakadóan népszavazással nem lehet alkotmánymódosítást kikényszeríteni.

Itt rá kívánok mutatni arra a képtelen helyzetre, hogy adott esetben öt országgyûlési képviselõ elõterjesztésére most rögtön meg fogjuk szavazni az alkotmánymódosítást, ugyanakkor, mondjuk, adott esetben akár egymillió állampolgár kezdeményezésére sem lehetne ugyanezt megtenni. Mi úgy gondoljuk, ezek viszont a demokrácia alapintézményével szembeni megoldások, és akkor, amikor mi megszavazzuk az alkotmánymódosítást, ugyanakkor a szóban forgó anomáliákra fel kell hogy hívjuk a tisztelt Ház figyelmét is és az ország nyilvánosságának a figyelmét is.

Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage