Csizmadia László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága megtárgyalta a T/42. számon benyújtott törvényjavaslatot, a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló, többször módosított 1949. évi XX. törvény módosításáról. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottsági tárgyalás során a törvényjavaslathoz kizárólag támogató érvek hangzottak el.

A törvényjavaslat rendkívül kis terjedelmû, és érdemben azt a rendelkezést tartalmazza, miszerint az új alkotmány elõkészítésének részletes szabályairól szóló országgyûlési határozat elfogadásához az országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Összegezve a javaslatot támogató érveket, elmondható, hogy a felszólalók kiemelték: a törvényjavaslatban az a közjogi garancia fogalmazódik meg, mely garanciát az elõkészítõ tárgyalások során az ellenzék igényelt. Ezen alkotmánymódosítás a fentiek szerint is kimondja, hogy az új alkotmány megalkotásához - a jelenleg hatályos alkotmányszöveggel ellentétben - a kétharmados többséget meghaladó négyötödös minõsített többséget kell alkalmazni, tehát az új alkotmányra vonatkozó eljárási szabályok elfogadása és módosítása valamennyi országgyûlési képviselõ négyötödének a szavazatával történhet csak.

A fenti négyötödös többség elfogadásával nyilvánvaló, hogy az új alkotmány elfogadásához olyan többség szükséges, amely többség meghaladja a kormánypártok képviseleti arányát a parlamentben. Ezen rendelkezés tehát igen lényeges garancia az ellenzék számára, hogy a jelenlegi parlamenti kormánykoalíció az alkotmányozás folyamatában az ellenzéki pártok aktív részvételére számít, és nem kíván olyan alkotmányszöveget elfogadni, amely nem bírja az ellenzéki pártok többségének támogatását.

A fenti összegezett indokolásra figyelemmel az alkotmány- és igazságügyi bizottság a törvényjavaslatot - tartózkodás és ellenszavazat nélkül - tárgysorozatba-vételre és általános vitára alkalmasnak tartotta és ajánlotta. (Szórványos taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage