Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Támogatjuk az elõterjesztett javaslatot, mint ahogy azt frakcióvezetõnk alá is írta. Támogatjuk azért is, mert tavaly a kormányprogram vitája során is nyilvánosságra került az, hogy az alkotmány elõkészítésében a két kormányzópárt egyrészt abban gondolkodik, hogy az eddigi alkotmányos struktúrát nem kívánja fenekestül felforgatni, tehát az eddigi kialakult alapokról akar elindulni, amit az elõbb Hack Péter részletesen kifejtett. Sikerült egy olyan megállapodást összehozni, amely számunkra megfelelõ biztosítékot jelenthet arra, hogy Magyarországon egy konszenzus alapján létrejövõ alkotmány szülessen. Mindezek alapján a megállapodást természetesen támogatni tudjuk.

Azonban egy pontban - amit Szekeres Imre frakcióvezetõ úr az elõterjesztésében elmondott - volt egy félreértelmezhetõ részlet. Legalábbis mi itt, a Fidesz padsoraiban félreértettünk egy részletet, és nem tudjuk, hogy mire gondolt a frakcióvezetõ úr. Erre szeretnék reflektálni.

Frakcióvezetõ úr felszólalásában a '89-es, a '90 és '94 közötti, valamint a jelenlegi parlamentet mind rendszerváltó parlamentként említette - ezt mint harmadik rendszerváltó parlamentet említette. Úgy gondolom, ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Rendszerváltó parlament az 1990-94 közötti parlament volt. Az azelõtti parlament egy nem szabadon választott, a parlamenten kívüli társadalmi erõk megállapodásaira mindössze rábólintó, alkotmánymódosításokat végrehajtó parlament volt, amely '89-ben ezeket a módosításokat megtette. Az a parlament semmilyen viszonylatban, semmiképpen nem tekinthetõ rendszerváltónak. 1990-94 között történtek olyan alkotmánymódosítások, amelyek egy részét a Fidesz egyébként nem fogadta el és nem is szavazta meg, de jelentõs részét támogatta; mi azt tekintjük rendszerváltó parlamentnek. A jelenlegit pedig nem tekintjük rendszerváltó parlamentnek.

Nem szerencsés, ha saját pártja történetét összekeveri az ország vagy a magyar parlament történetével Szekeres Imre; mert lehet, hogy az MSZP-ben vagy elõdpártjában 1989-ben már valóban reformfolyamatok zajlottak, de ettõl még a parlament nem lesz rendszerváltó parlament.

S még egy: ha ezt a parlamentet - amely most itt ül - rendszerváltónak tekintjük, akkor mi sajnos ehhez a rendszerváltáshoz, egy újabb rendszerváltáshoz nem tudjuk a támogatásunkat adni. Mi az elõzõ rendszerváltással értettünk egyet.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage