Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm, elnök úr, a szót, de én közben jelentkeztem egy ügyrendi észrevétel megtételére is, s miután az ügyrendi észrevétel megelõzi az egyebeket, hadd terjesszem elõ ügyrendi észrevételemet.

Ez azzal kapcsolatos, hogy álláspontom szerint elnök úr megsértette a Házszabály 19. §-a (2) bekezdésének d) pontját, amely részrehajlás nélküli ülésvezetést ír elõ az elnök úr számára. Az elnök úr félbeszakította az én felszólalásomat, utalván arra, hogy bizonyos vonatkozásban érintettem a Házszabállyal kapcsolatos vitaanyagot is. Ebben elnök úrnak elviekben tökéletesen igaza van, mert hiszen az alkotmányról vagy az alkotmányozási folyamatról ugyancsak nehéz lenne úgy szólni, hogy bizonyos vonatkozásban ne érintsük a házszabályi részt is, így ezért tessék megengedni, amikor én Hack Péter, illetve Kónya Imre képviselõ urak felszólalására utalok, akkor ne az õ felszólalásuk kifogásolásaként tessék ezt fölfogni, mert mind a kettõ szakszerû és a kérdéskört felölelõ felszólalás volt. De Hack képviselõ úr sem tudott úgy felszólalni, hogy ne érintsen olyan eljárásjogi problémákat, amelyek a Házszabályból fakadnak; és Kónya Imre képviselõ úrnál már kifejezetten figyeltem is, hogy míg 6 perc 40 másodpercnél ejtette ki elsõ alkalommal a "Házszabály"-t, addig az alkotmányról és az alkotmányozási folyamatról beszélt, az õ szempontjából nagyon idevalóan és nagyon indokoltan.

(11.30

Csak amíg elnök úr Hack és Kónya Imre képviselõtársunk felszólalása esetében udvariasan végighallgatta a felszólalásokat, engem félbeszakított, ami szerintem egy olyan diszkrimináció, amely megengedhetetlen, mert akkor miféle azonos jogú alkotmányozási folyamat lesz, ha elnök úr már most az alkotmányozási folyamat felvetésekor félbeszakít minket. Tehát tessék megengedni, hogy én ezt igen határozottan a jegyzõkönyv számára mondjam, semmi további intézkedést ebben az ügyben nem kérek, de nagyon fontosnak tartom, hogy a jegyzõkönyv rögzítse az én kifogásomat.

Ezek után tessék...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage