Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azért szeretnék hozzászólni a vitában, mert sajnos az a tapasztalat, ha bizonyos tényeknek nem megfelelõ dolgokat sokszor elmondanak, akkor egy idõ után már az is elkezdi elhinni, hogy ez így van, aki mondja, és még könnyebben elhiteti azokkal, akik az ügy mögötti körülményeket, a jogszabályi hátteret, a vitákat - amik lezajlottak - nem ismerik.

Tisztelt Ház! Emlékeztetem arra a jelenlevõket és azokat, akik figyelik ezt a vitát, hogy honnan indult az alkotmány ügye 1994 nyarán. Amikor megalakult a kormánykoalíció, nagyon sokan - többek azok közül is, akik most ellenzik ezt a tervezetet - azt mondták, hogy alkotmányos diktatúra következett be, hiszen a két kormányzó párt, a koalíciót alkotó két párt rendelkezik azzal a szavazataránnyal, amivel az új alkotmányt el tudja fogadni. Ez így is van, a két koalíciós párt rendelkezik ezzel a szavazati aránnyal.

A két koalíciós párt számára ez a mostani elõterjesztés nem szükségszerû elõterjesztés, hiszen a hatályban lévõ alkotmány, illetve a hatályban lévõ Házszabály alapján bármelyik kormánypárt, bármelyik képviselõ vagy csak a miniszter egy személyben írhatna egy alkotmányt, benyújthatná a Ház elé, és ha a két koalíciós párt ezzel egyetért, akkor gond nélkül elfogadhatná, oly módon, hogy ha a miniszter nyújtja be a kormány nevében az alkotmány szövegét, akkor elõször ezt a plenáris ülésen megvitatjuk, utána a módosító indítványokat a bizottságokban egyszerû többséggel elvetjük vagy elfogadjuk, majd a plénum kétharmados többséggel szavaz a módosító indítványokról. Csak az a módosító indítvány kerül be az alkotmányszövegbe, amit legalább valamennyi országgyûlési képviselõ kétharmada támogat - ami a kormánykoalíció oldalán adott, az ellenzék oldalán nem adott -, és ezek után kihirdetjük az új alkotmányt, ami adott esetben csak egy ember véleményét tükrözheti.

Az elõttem szóló Torgyán Józsefnek sincs semmi kifogása olyan alkotmányozás ellen, amikor egyetlen országgyûlési képviselõ benyújt egy alkotmányszöveget, semmifajta társadalmi háttér, semmiféle szakmai vagy tudományos vita nincs mögötte, és azt hiszem, hogy Torgyán József sem tiltakozna az ellen, ha mondjuk az Országgyûlés azt az egyetlen képviselõ által benyújtott javaslatot különösebb vita nélkül elfogadná. Én nem értem az érvelés mögötti logikát: miért probléma az, ha öt frakció - szeretném hangsúlyozni, öt frakcióról van itt szó! - támogatásával elfogadunk egy alkotmányt. Ez alkotmányellenes; de ha csak egyetlen képviselõ támogatja ezt az alkotmányt és így fogadja el a Ház, akkor az nem alkotmányellenes. Ez számomra nem követhetõ logika.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage