Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Úgy gondolom, hogy nem ártott volna, ha Hack képviselõtársunk jobban figyel a felszólalásomra, akkor nem állította volna, hogy én a bizottság elõterjesztésével szemben egy képviselõ elõterjesztése mellett álltam ki. Én azt a nézetrendszert fejtettem ki, hogy itt 386 országgyûlési képviselõ van, és mind a 386 országgyûlési képviselõnek külön-külön akár alkotmány- elõterjesztési joga is van. Én csupán az országgyûlési képviselõk jogállásából fakadó jogok és kötelezettségek érvényesülése mellett álltam ki, és azt mondottam: ehelyett már nehogy az alkotmányos jogoknak egy olyan szûkítése történjen meg, hogy egy külön csoportnak, bizottságnak adjuk meg azt a jogot, hogy csak õk terjeszthetnek elõ alkotmánymódosítást.

A másik, amit kértem, hogy a Ház elõtt is szavazni lehessen módosító indítványról, amelyet egy frakció kér, hogy az ország nyilvánossága elõtt lehessen felvetni a kérdést, hogy egy elõterjesztést ki támogat, és ki nem. Nem tudom, hogy ettõl miért fél Hack képviselõtársunk, úgy gondolom, ez egy nagyon fontos garanciális elem lenne.

Azokkal a megjegyzéseivel, ki mondjon le, ki nem, úgy gondolom, azért nem hinném, hogy érdemes lenne foglalkoznom, mert én soha nem az Alkotmánybíróság jogi véleményét fejtettem ki, hanem a saját jogi véleményemet, amely távolról sem kell hogy mindig megegyezzen az Alkotmánybíróság álláspontjával.

A többi kérdésre sajnos már nincs idõm válaszolni, máskor szívesen megteszem.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage