G.Nagyné Dr.Maczó Ágnes Tartalom Elõzõ Következõ

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Valóban nem kívántam szólni. Mivel azonban több esetben rólam, illetõleg az általam benyújtott alkotmányról volt szó, ezért feltétlenül szükségesnek tartok néhány mondatot itt, a nyilvánosság elõtt elmondani.

Elõször is azt, hogy Hack Péter úrnak, mint bizottsági elnöknek azt tudnia kellene: semmiképpen nincs joga ahhoz, hogy a parlament elõtt egy képviselõt, aki alkotmányos jogaival élve törvényjavaslatot nyújt be a Ház elé, olyan módon próbáljon lejáratni, hogy egy képviselõ alkotmányt nyújt be és ezt Torgyán József támogatja, de ha öt párt nyújt be, nem támogatja. Errõl szó sem volt.

Soha nem mondta azt a frakcióvezetõ úr, hogy az öt párt által benyújtott alkotmánymódosítást esetleg nem támogatja. Itt magáról az elvrõl van szó. Márpedig a jelenlegi Házszabály és a jelenlegi alkotmányos rend alapján minden képviselõnek joga van benyújtani, eddig a pillanatig joga volt benyújtani bármilyen törvényjavaslatot, így alkotmányt is.

Arról van joga dönteni csak az alkotmányügyi bizottságnak, és az elnök úrnak úgy kellett volna nyilatkoznia, hogy a napirendre tûzést javasolja vagy nem. (Dr. Hack Péter: Tárgysorozatba-vételt.) Tárgysorozatba-vételt. De arról, hogy egy képviselõ benyújthat vagy nem nyújthat be, vagy hogy ezzel kapcsolatosan milyen degradáló kifejezéseket használ, abszolút nincs joga a Ház elõtt beszélni.

A másik dolog. Egy olyan elvrõl volt itt szó, ami 200 ezer aláírás összegyûjtése után a népszavazási kezdeményezésben megakadályozta a Kisgazdapártot. Ezek után tudnia kellett volna az alkotmányügyi bizottság elnökének, hogy milyen okokból kifolyólag nem kívánt részt venni ebben az ötpárti vagy esetleg hatpárti alkotmányozásban.

Tehát - személyes megtámadtatás címén - kizárólag azért kértem szót, hogy kérem, ha valaki az alkotmányos jogaival él, akkor õt a Ház elõtt ne próbálja senki sem burkoltan, sem nyilvánosan támadni. A munkát esetleg meg szokták köszönni, a munkára esetleg azt szokták mondani, hogy bíráljuk vagy kritizáljuk. De semmilyen körülmények között nem tartom elfogadhatónak azt, hogy a letett munkáról degradálóan beszéljen.

Köszönöm, és elnézést kérek, hogy a két percnél tovább beszéltem. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage