Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Maczó Ágnes! Nyilván elnöki teendõi elvonták a figyelmet a mondanivalóm lényegérõl. Egyetlen szóval, egyetlen mondattal, egyetlen hangsúllyal nem kívántam degradálni Maczó Ágnes alkotmány-elõterjesztését. Jelzem egyébként, sok mindennel nem értek egyet, de ezzel együtt, éppen a múlt heti sajtóban is elismerõen nyilatkoztam. Tehát rossz irányba szegezte a nyilait, amikor megsértõdött és vissza akart lõni. Nem kívántam a munkáját degradálni. Arra a logikára próbáltam rámutatni, amely logikába beleillik az, hogy egy képviselõ elõterjesztésére elfogad az Országgyûlés egy alkotmányt, de nem illik bele az, hogy öt frakció támogatására elfogad. Szerintem mind a kettõ választható logika. A hatályos Házszabály értelmében egy képviselõnek joga van elõterjeszteni alkotmánytervezetet is. Az új Házszabály értelmében is joga lesz elõterjeszteni. Mind a kettõ tárgysorozatba-vételérõl dönt a Ház.

Ez a mostani elõterjesztés a kisebbség érdekében azt mondja, hogy a napirendre legalább öt, de lehetõség szerint hat frakció támogatását bíró alkotmány kerüljön. Éppen annak érdekében, hogy ne legyen kijátszható a kisebbség.

A képviselõ asszony alkotmánytervezetének nagyon sok elemét szerintem az új alkotmányba be kell iktatni. Tehát kifejezetten sajnálnám, ha úgy értette volna szavaimat, hogy én degradáltam vagy dehonesztáló megjegyzést tettem volna vagy bármi más ehhez hasonlót. Távol álljon tõlem, semmi ilyet nem tettem és nem is szándékoztam tenni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon és középen.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage