Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Románia a trianoni békediktátumban nagyobb területet kapott Magyarország testébõl, mint a jelenlegi anyaország. Teljes joggal várható el, hogy 75 év asszimilációs politikája után olyan alapszerzõdés szülessen, amely biztosítja az ott élõ kétmilliós magyar közösség fennmaradását. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a kongresszusán félreérthetetlen célként tûzte ki az autonómia megvalósítását, mint az erdélyi magyarság megmaradásának alapvetõ feltételét. Ugyancsak mellõzhetetlennek tartja az RMDSZ a kollektív jogokat biztosító hivatkozott 1201-es európai ajánlás kötelezõ érvényének elismerését is.

Úgy gondolom, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai körülmények ismeretében elég bölcs ahhoz, hogy képes felismerni az általa legitimen képviselt magyar közösség életbe vágó érdekeit, amelyeket egyébként az Európában megvalósuló önkormányzati modellekbõl és az ott együtt élõ nemzetek pozitív hagyományaiból kiindulva fogalmazott meg.

Kérem államtitkár urat, hogy további válaszában egyértelmûen nyugtassa meg a hazai, nemzetközi és erdélyi magyar közvéleményt arról, hogy Magyarország nem köt olyan alapszerzõdést Romániával, amely ne biztosítaná a hivatkozott 1201-es európai ajánlás kötelezõ érvényét és az RMDSZ autonómia- célkitûzéseinek elismerését. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage