Birta Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BIRTA SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány 23/1995. (III.8.) kormányrendelete alapján azok az önkormányzatok, melyek hitellel rendelkeznek, illetve azt felvenni szándékoznak vagy készfizetõ kezességet vállalnak, az állami hozzájárulásokkal kapcsolatos pénzforgalmat a költségvetési elszámolási számlához kapcsolódó állami hozzájárulások címû alszámlán kötelesek lebonyolítani, az 1. § (7) bekezdése szerint.

Területemen több önkormányzat ilyen módon bonyolítja pénzforgalmának jelentõs részét, de a számlán megjelenõ összeg nem elég már a szükséges kifizetésekhez. A gondot ezeknél az önkormányzatoknál a munkanélküliek jövedelempótló támogatása jelenti, hiszen az érkezõ 50 százalékot sok esetben nem tudják igénybe venni, mert azt a pénzintézet leemeli a számláról különbözõ teljesítésekre.

Területünkön a nagy számú munkanélküli ellátása egyébként is gondot jelent, hiszen ezen kívül sok esetben még rendkívüli segélyeket, ápolási díjakat és egyéb dolgokat is kell adnunk, hogy a családok létszükségletét ki tudjuk elégíteni, és a jövedelempótló támogatás másik 50 százalékának biztosítása is gondot okoz. Több önkormányzat egy-kéthónapos késéssel tudja a közalkalmazottak, köztisztviselõk bérét is kifizetni.

Kérdésem: nincs-e lehetõség arra, hogy az önkormányzatokat megilletõ jövedelempótló támogatás 50 százaléka is az elkülönített számlára érkezzen, hiszen így biztonságosabb lenne a gazdálkodás, és nem fordulhatna elõ, hogy jóval késõbb jussanak a munkanélküliek ehhez a pénzhez?

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage