Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Valóban pontosak az értesülései. A Népjóléti Minisztérium az Egészségbiztosítási Pénztár szakembereivel együtt kidolgozta a mentõszolgálat korszerûsítésének keretén belül a mentõszállításra vonatkozó kormány- és miniszteri rendeleteket és ezeket államigazgatási egyeztetésre bocsátotta.

Ez a két rendelettervezet megalapozza a mentõszállítás szakmai és finanszírozási feltételeit, de ami még ennél is lényegesebb, a mentési és a betegszállítási feladatok szétválasztásának szakmai követelményeit.

Itt kell azt is megjegyeznem, hogy a társadalombiztosítási költségvetésben érvényesülõ megszorítások terve szerint az idén körülbelül 400 millió forinttal csökken a mentõszállításra fordítható pénz. Ennek ellentételezésére úgy szól a javaslat, hogy egy részleges térítésidíj-rendszert vezetnénk be. Az egyszerû betegszállítások területén tehát százforintos nagyságrendû költséghozzájárulás keretét figyelembe véve, de csak azoknál, akik rendszeres betegszállításra nem szorulnak. Tehát nincs szó azoknak a betegeknek a terhelésérõl, akik sugár-, mûvesekezeltek, vagy anyagi helyzetükbõl adódóan képtelenek lennének a költségtérítés kifizetésére.

(15.20)

Ugyanakkor bizonyos szállítások esetén, például részeg személyek kijózanító állomásra szállítása esetén, a korábbinál magasabb térítési díjat hajthat be a mentõszállítást végzõ szolgálat.

Emellett még 20 másodpercben legyen szabad annyit megjegyeznem, hogy 1994- ben mintegy másfélmilliárd forintnyi, idén pedig 700 millió forintnyi beruházást tudunk a mentõszolgálat területén gépkocsi-, mûszerpark- korszerûsítésre , illetõleg rekonstrukciókra fordítani, és emellett a mentésügy korszerûsítésének a törvényi szabályozása is folyamatban van. Kidolgoztuk a mentõszolgálat alapító okiratát, tehát sokrétû mumka folyik. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage