Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Elhangzott kérdéseire a következõ választ tudom adni.

Ahogy ön is említette, a koncesszióhoz jutott Rába-Com ez év január 1-jén tudta átvenni a Matáv-tól a szolgáltatást. Az átadás-átvétel mintegy féléves késését több vagyonjogi, munkajogi és garanciális kérdés okozta, mindezekben a feleknek közös megegyezésre kellett jutni, ami végre megtörtént. A minisztérium tanácsadással, irányelvekkel, a vagyonértékelés elõkészítésével, elrendelésével és felügyeletével segítette a két társaság megegyezését.

A megállapodás megkötését követõen megkezdõdött a telefonhálózat fejlesztése. Mint ahogy ön is tudja, a sárvári régióban igen jelentõs volt az elmaradás, 100 lakosra 3,8 fõvonal jutott, ami rosszabb, mint Szabolcs-Szatmár megyében például, tehát tényleg azt kell mondani, hogy rendkívül elmaradott volt. Várhatóan ez év júliusától, tehát júliustól már a jelenlegi elõfizetõk komoly minõségi váltással számolhatnak, és a lehetõ legfejlettebb távbeszélõ- szolgáltatást kapják.

De ennél fontosabb, hogy a már szervezés alatt lévõ digitális központ elsõ ütemében 5000 vonallal épül ki, majd 8000 vonalra történik bõvítési lehetõség, és ismereteim szerint további bõvítésnek sem lenne akadálya.

A minisztérium figyelemmel kíséri e koncessziós társaság tevékenységét, melynek keretében következetesen érvényt szerez a koncessziós szerzõdésben rögzített fejlesztési követelménynek.

Második kérdésére jelzem, hogy az országos koncessziós társaságok között, a helyi és az országos között, a díjmegosztási rendszer a '93-as díjrendelet alapján történik, amely szerint a helyi szolgáltatót a havi elõfizetési díj, valamint a helyi és a helyközi beszélgetési díjak 100 százaléka, a belföldi távolságiaknak 56 százaléka, és a nemzetközi beszélgetési díjak 17 százaléka illeti meg, ezzel országosan biztosított, hogy a helyi szolgáltatók kapják meg az összes bevétel kétharmadát, és a távolságiak a fennmaradó egyharmadot. Megítélésünk szerint ez megfelelõ szabályozás, megfelelõen szabályozza a bevételmegosztást, ez a nemzetközi tapasztalat is. Remélem, hogy kielégítettem a kérdéseit. Köszönöm szépen. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage