Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy érezzük, hogy a magyar kormány nyugati magyarsággal kapcsolatos politikáját nem kell felülvizsgálni, hiszen azt a kezdettõl fogva az együttmûködés készsége jellemezte, és a nyugati magyarság túlnyomó többségével, szervezeteinek legnagyobb részével kiegyensúlyozott, jó kapcsolatokat tart fenn ma a magyar kormány. Valamennyi nagykövetünk feladatba kapta azt, hogy ezeket a kapcsolatokat ápolja, fenntartsa, hiszen ezeket a közös cél érdekében, Magyarország megítélésének, a magyar gazdaság pozíciójának javítására közösen fel tudjuk használni. Ebben tehát semmiféle változás nincs.

Ezt fejezi ki a miniszterelnök úr tervezett amerikai látogatásának programja is. A miniszterelnök úr látogatásának valamennyi színhelyén, tehát Washingtonban, New Yorkban, Detroitban és Los Angelesben, találkozik az ott élõ magyarság képviselõivel. Detroitban találkozót folytat a Michigan University - a michigani egyetem - magyar szakembereivel, a Magyarországról rövid vagy hosszabb távra kiérkezõ tudományos kutatókkal, a csúcstechnológiában résztvevõkkel is. Ezen túl a miniszterelnök találkozik két kiemelkedõ magyar személyiséggel is: Teller Edével, aki a Magyarok Világszövetségében is fontos szerepet játszik, valamint Soros György pénzemberrel is. Tehát azt hiszem, semmiféle bírálat nem érheti a miniszterelnök úr programjának a magyarsággal kapcsolatos részét, hiszen e kapcsolat fontosságának tudatában részt fog venni ezeken a találkozókon, találkozni fog velük.

Ami az említett személycserét illeti: László Balázs - mint emlékezetes - a korábbi kormány szóvivõje volt, politikai megbízatásként nyerte el pozícióját New Yorkban. Valóban, New York-i fõkonzulként nagyon hasznos tevékenységet fejtett ki az ottani magyarság körében, az ottani kulturális élet területén. Ugyanakkor a Külügyminisztérium vezetésében megerõsödött az az érzés, hogy a New York-i feladatok ennél szélesebb körûek, tehát nagymértékben kell foglalkozni a gazdasági, pénzügyi élettel való kapcsolattartással is, és ez a pozíció egy olyan személy kiküldését teszi szükségessé, akinek ezen a területen tapasztalata, jártassága van. Itt tehát nem László Balázs eddigi tevékenységét kívánjuk bírálni, László Balázzsal kapcsolatban véleményünk sok tekintetben megegyezik Jeszenszky Géza képviselõ úr véleményével; úgy gondoljuk azonban, itt megerõsítésre van szükség, és ezt fejezte ki az a döntés, hogy László Balázs hazatér állomáshelyérõl. Egyébként a miniszterelnöki látogatás idején még õ maga is New Yorkban lesz.

Ami pedig az eddigi és a további kinevezéseket illeti: az elsõdleges szempont az volt, hogy olyan emberek képviseljék a Magyar Köztársaságot, akiknek diplomáciai jártasságuk van, megfelelõ kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és akik az ország gazdasági, politikai érdekeit is magas szinten tudják képviselni. Tényezõ ebben az ottani magyarság megítélése is, de nem kizárólagos tényezõ.

Kérem Jeszenszky képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy fogadják el: a Magyar Köztársaságnak olyan képviselõkre van szüksége, akik teljeskörûen látják el érdekeink képviseletét. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage