Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Kovács Mihály 1989 júliusában tízmilliós készpénzes alaptõkével megalapította az egyszemélyes IBB Áruforgalmi és Gyártó Kft.-t, melynek 1993-ig volt tulajdonosa és ügyvezetõ igazgatója. 1992 év végéig apporttal, készpénzzel és tulajdonosi hitellel megemelték a cég tõkéjét.

A kft. több tonnányi ezüstöt és aranyat vitt ki az országból úgynevezett passzív bérmunkára hivatkozással. Már a kiszállítást megelõzõen országba hozott ékszereket számolt el a késõbbi alapanyag kivitelekre hivatkozva.

Az ékszerek beszállításakor a cég arra hivatkozott, hogy a kiszállított nemesfémtömböket dolgozták fel ékszerré, s így nem az importra vonatkozó vámtételeket kellett megfizetni, hanem csak a bérmunkadíj volt a vámkivetés alapja, amely minimális része az ékszerek értékének. A kedvezõ vám érdekében a nemesfémkészleteket megutaztatták.

Nyilvánvaló, hogy csak az alapanyagok kiszállítása után lehet ékszereket feldolgozni, majd visszaszállítani, nem pedig elõtte.

Ezek után kérdéseim a következõk:

1. Hogyan volt lehetséges és ki a felelõs, hogy Kovács Mihály az MNB emissziós fõosztályának engedélyével 1 tonna 290 kilogramm ezüstöt és 626 kilogramm aranyat vásárolt, ugyanakkor 3 tonna 260 kilogramm ezüstre és 830 kilogramm aranyra kért és kapott kiviteli engedélyt. Hogyan engedélyezhették a vásároltnál nagyobb mennyiségek kivitelét, amikor az MNB-nél ismertek voltak a mennyiségek. Ki fedezte ezt?

2. Hogyan történhetett meg, hogy az MNB nem kezdeményezte Kovács Mihály törvényes felelõsségre vonását, amikor megállapítást nyert, hogy a külföldrõl behozott ékszereket azokból az aranytömbökbõl készítették, amelyet idõbelileg csak késõbb szállítottak ki az állítólagos bérmunkára feldolgozásra, ami nyilvánvalóan lehetetlen, valótlan állítás volt. A visszahozott késztermékek összsúlya meghaladta a kivitt mennyiségeket.

3. Ki engedélyezte, hogy az MNB 197 kilogramm aranyat kölcsön adott Kovács úr cégének. Megtörtént-e annak visszaadása, megvásárlása?

4. Hogyan lehetséges, hogy az IBB Kft. ékszerek formájában 4 tonna 96 kilogramm ezüstöt és 935 kilogramm aranyat hozott be az országba, holott csak egy tonna 290 kilogramm ezüstöt és 626 kilogramm aranyat vásárolt az MNB-tõl, plusz 197 kilogramm aranyat kapott kölcsönbe?

5. Milyen szerepe volt az ügyletek lebonyolításában Verzár Péternek, aki az egyszemélyes IBB Áruforgalmi és Gyártó Kft. - melynek a tulajdonosa Kovács Mihály volt -, ügyvezetõ igazgatója volt, majd késõbb az MNB emissziós fõosztályának vezetõje lett.

6. Történtek-e az ügyben felelõsségre vonások, vagy történt-e büntetõfeljelentés.

Nagy érdeklõdéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage