Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, a szavazati arányokból is kiderült, hogy a szocialista frakció egyhangúlag támogatta a környezetvédelmi törvény elfogadását. Tette ezt abból a meggyõzõdésébõl, hogy nagyon fontos törvényt fogadott el most a parlament, hosszú évek elõkészítése után került végre a parlament elé ez a törvény. Azt hiszem, önök is tudják, hogy több tíz nem hivatalos és mintegy tíz hivatalos verzió után most sikerült egy olyan kerettörvényt megalkotni, amely pontosan azoknak a céloknak felel meg, amelyek lehetõvé fogják tenni, hogy mind társadalmi szempontból, mind a mûszaki, természeti környezet, mind pedig a gazdasági törvénykezés szempontjából egy olyan alkalmas keret jöjjön létre, amely - a hozzá csatlakozó további törvényekkel, kormányrendeletekkel és ágazati szabályozásokkal - gyakorlativá fogja tudni tenni Magyarországon mind a személetformálást, mind pediglen az ebbõl fakadó különbözõ tevékenységeket.

(17.10)

Szeretném itt tisztelt képviselõtársaimnak elmondani, hogy rendkívüli érdeklõdés nyilvánult meg a törvény bizottsági vitái kapcsán a képviselõk részérõl. Több száz módosító indítványt el is lehetett fogadni ezek közül, amelyek igen nagy arányát ellenzéki képviselõk nyújtották be. Talán csak egyszavas iróniaként hadd mondjam, hogy még ennek a törvénynek a címét is végül is Balsay István, fideszes képviselõtársunk módosító indítványa határozta meg, ami azt bizonyítja, hogy egy abszolút nyílt és szabad szellemû vitán ment keresztül a törvény végleges megfogalmazása elõtt.

Azok a módosító indítványok, amelyek teljes egyetértésben a miniszter és a minisztérium képviselõivel elfogadásra kerültek, tükrözik most mind a tudomány, mind a zöld mozgalmak, mind a gazdaság szférájából érkezõ igényeket. Természetesen egy törvény sohasem lehet végleges, sohasem lehet hibátlan. Ezt tudjuk mi is. Igyekeztük az adott környezetben a lehetõ legjobbat alkotni.

Lehet, hogy nem itt és nem szokásos ezt tenni, de én hadd köszönjem meg részben a módosító indítványokat benyújtóknak mindazt, amit elõkészítettek, a hátterükben dolgozó szakértõknek is, és talán rendkívüli alkalomként talán a parlament munkatársainak is azt a sok segítséget, amit a törvény vitájához nyújtottak számunkra, hiszen sokszor ellentmondásos, sokszor egymásba akaszkodó módosító indítványok között segítettek minket eligazodni.

A szocialista frakció igennel szavazott és bízik benne, hogy egy hosszú távon is érvényes törvényt sikerült elõsegítenie. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage