Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Most tehát elõször a Házszabály rendelkezése szerint a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra.

Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja a 912/16. számú ajánlás 27., 31. pontjait, továbbá a kiegészítõ ajánlás 11., 12. és 14. pontjait.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatsort 237 igen, 23 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett elfogadta.

(18.00)

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 5. és 25. pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésében a törvény 10. § (1) bekezdésének, továbbá a törvényjavaslat 15. § (2) bekezdésében a törvény 43. § (4) bekezdésének elhagyását kezdeményezi. Ezekben a munkaerõpiaci bizottság egyes jogosítványairól szóló rendelkezések elhagyását kezdeményezi. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 26. pontban levõ indítványról történõ szavazást.

A javaslatot a foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot - Nahimi Péter képviselõtársunk kézfelemeléssel leadott szavazatának figyelembevételével - 31 igen, 233 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Kérem Nahimi képviselõ úr gépét bekapcsolni!

Az ajánlás 13., 14., 16., 17., 18., 20., 21., 22. pontjaiban Szabó Rudolfné, Füle István és Juhász Pál a "nyugdíj elõtti munkanélküli-segély" helyett az "elõnyugdíj" fogalom alkalmazását javasolják a normaszöveg különbözõ pontjain. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 19. pontban levõ indítványról történõ szavazást.

A foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen, 221 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 19. pontban Veér Miklós és Tímár Istvánné a törvényjavaslat 11. §-ában a törvény 30. § (4) bekezdésének módosítását javasolják. Ebben a nyugdíj elõtti munkanélküli-segély mértékét kívánják megemelni.

A foglalkoztatási bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 125 igen, 178 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 4. pontjában Nemes Miklós a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 33. § (1) bekezdésének elhagyását kezdeményezi. Ezekben a pályakezdõk munkanélküli-segélyének mértékét meghatározó rendelkezés található. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 5. pontjában levõ indítványról történõ szavazást.

A javaslatot a foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen, 230 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 5. pontjában Tóth Tihamér a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 33. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Ebben a pályakezdõk munkanélküli-segélyét kívánja megemelni.

A foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 225 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 26. pontban Mádi László a törvényjavaslat 15. § (2) bekezdésében a törvény 43. § (4) bekezdésének módosítását javasolja. Az indítvány szerint, ha a kormány a Szolidaritási Alapból a Foglalkoztatási Alapba pénzeszközöket átcsoportosít, ehhez a munkaerõpiaci bizottság egyetértése is kell.

A foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 88 igen, 224 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 7. pontjában Tóth Tihamér a törvényjavaslat 19. § (2) bekezdésében a törvény 58. § (5) bekezdése e) pontjának módosítását kezdeményezi. A javaslat a keresõ tevékenység meghatározását változtatja meg.

A foglalkoztatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen, 232 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk. (Nincs ilyen jelzés.) Ilyen nincsen.

A zárószavazásra, tisztelt Országgyûlés, várhatóan a jövõ héten kerül sor.

Soron következik a munka törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/651. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A bizottságok együttes ajánlásait T/651/46-73. számon kapták kézhez.

A részletes vita végén Kósáné dr. Kovács Magda munkaügyi miniszter jelezte, hogy most kíván szólni. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage