Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Elõször tehát a Házszabály rendelkezése szerint a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja a 651/46. számú ajánlás 1., 2., 18., 19., 36., 38., 54., 55., 59., 60., 61., 63., 73., 94., 93., 95., 103., 104. pontjaiban, továbbá a kiegészítõ ajánlás 11., 14., 15., 17., 18., 20. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatsort 237 igen, 20 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még lehet rájuk szavazni.

A 7. pontban Tóth Tihamér a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 23. §-a (5) bekezdésének szövegpontosítását kezdeményezi. A foglalkoztatási és a gazdasági bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen, 198 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 13. pontban Tóth Tihamér a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 51/A § (3) bekezdését javasolja módosítani. Lényege: ha a megismételt választás érvénytelen, az újabb üzemi tanácsi választást egy éven belül meg kell tartani. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 100 igen, 202 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 8. pontjában Tóth Tihamér a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 53. §-a (1) bekezdése a) pontjának módosítását kezdeményezi. Lényege: a választási bizottság jegyzõkönyve tartalmazza a szavazóurnák felbontásának szabályaival összefüggõ megállapításokat. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 234 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 39. pontban Tóth Tihamér a törvényjavaslat 23. §-ában a törvény 80/A §-át javasolja módosítani. Ebben a munkaviszony megszûnése kapcsán alkalmazandó szabályt módosítja. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! ...

Tisztelt Országgyûlés, korrigálnom kell: a 86/A § módosításáról van szó. Nem tudom, hogy megismételjük-e a szavazást. (Közbeszólások a jobb oldalról: Igen!) Én 80/A-t mondtam. Félek, hogy valakit megtévesztettem ezzel, ezért... (Derültség.) Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy még egyszer szavazzanak!

Tehát a 39. pontban Tóth Tihamér a törvényjavaslat 23. §-ában a törvény 86/A §-át javasolja módosítani. A gazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 219 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem támogatja.

Az ajánlás 52. pontja és a kiegészítõ ajánlás 12. pontja egymás mellett is elfogadható megoldásokat kínál a törvényjavaslat 31. §-ában a törvény 117. §-a (4) bekezdésére. Az 52. pontban Benedek Mihály a közúti személyszállításban foglalkoztatott munkavállalóknál javasolja, hogy a munka- és pihenõidõ a hatályos törvénytõl eltérõen is szabályozható legyen a kollektív szerzõdésben. A kiegészítõ ajánlás 12. pontban Papp Pál ezt a vasúti közlekedés területén a forgalmi szolgálat ellátásában részt vevõkre is kiterjeszti.

Elõször Benedek Mihály javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 52. pontja szerint, amit a bizottságok támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A szavazás eredményének táblán való megjelenése láttán szórványos taps.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 216 igen, 87 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett elfogadta.

Most Papp Pál javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 12. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. A tisztelt Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 98 igen, 197 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 62. pontban Veér Miklós és Nagy Sándor a törvényjavaslat 39. §-ában a törvény 151/A § (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. Lényege: a bányászati hûségjutalomnak a távollét idõtartamára esõ arányos része is járjon a munkavállalónak. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 197 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 86. és a 87. pontban Tóth Tihamér a törvényjavaslat 44. §-ában a törvény 199/A §-a helyébe új rendelkezést javasol. Ezzel összefüggésben a 46. §-ban a törvény 202. §-a (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. Ebben a békéltetõ eljárásra vonatkozó rendelkezés elhagyását javasolja. Ugyanakkor közvetítõ igénybevételét kívánja lehetõvé tenni a munkaügyi jogviták intézésében. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi nem.

(18.30)

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen, 208 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 101. pontban Tóth Tihamér a 49. § (2) bekezdése d) pontjának kiegészítésével a hatályon kívül helyezendõ rendelkezések körét bõvíti.

A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 235 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk. Ilyen jelzést nem kaptam, ezért, tisztelt Országgyûlés, bejelentem, hogy a zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság... (Dr. Tóth Tihamér jelentkezik.) Tóth Tihamér képviselõ úr, ügyrendi... - tessék! Elnézést, nem láttam.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage