Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy emlékezetükbe idézzem a tisztelt Ház ez év február 28-i plenáris ülését, amikor elfogadásra került az Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal, Szlovákiával és Svájccal létrehozott kétoldalú toloncegyezmények megerõsítésére beterjesztett határozati javaslat. Ez alkalommal ismertettem a toloncegyezmények megkötését szükségessé tevõ migrációs körülményeket és a kormánynak az ilyen tárgyú egyezmények létrehozására vonatkozó stratégiáját. Kérem, tekintsenek el attól, hogy ezeket most megismételjem.

A most napirenden lévõ és megerõsítésre váró magyar-cseh, illetve magyar- lengyel toloncegyezmény a februárban megerõsítettek sorába tartozik. Elkészítésükre és aláírásukra az elõbbieknél majd' két évvel késõbb, '94 novemberében került sor, így akkor nem volt lehetõség a korábbiakkal együtt a megerõsítésre történõ beterjesztésükre. E két egyezmény személyi hatálya a saját állampolgárok és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezõ külföldiek formalitások nélküli kölcsönös visszafogadására, valamint harmadik állam jogellenesen tartózkodó állampolgárának hatósági kísérettel történõ átszállítására terjed ki. Hazánkkal nem közvetlenül szomszédos államokról lévén szó, az egyezmények nem tartalmazzák az államhatárt jogellenesen átlépõ harmadik állambeli polgárok visszavételét.

A napirenden lévõ egyezmények megerõsítése és hatálybalépése összhangban van az illegális migráció kezelésére irányuló európai törekvésekkel, valamint a Magyar Köztársaság érdekeivel és hatályos jogrendszerével. A kormány nevében kérem a beterjesztett egyezmények megerõsítésére vonatkozó határozati javaslatok elfogadását.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage