Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mérföldkõ jelentõségû törvényjavaslat tárgyában döntött az Országgyûlés, és meglehetõsen nehéz döntés elõtt állt a kormány, és nehéz döntés elõtt állt a parlament is, amikor vállalta a döntés felelõsségét. Mintegy két évtizede minden közgazdász számára és a politikusok döntõ többsége számára is nyilvánvaló volt, hogy növekvõ költségvetési mérleghiánnyal küzdött az ország. Nyilvánvaló volt a közgazdászok számára, hogy a túlköltekezést korlátozni kell, hogy népszerûtlen döntéseket kellene felvállalni. Nem volt 20 éven keresztül magyar kormány, amelyik merte volna vállalni ennek a felelõsségét. Ez a kormány megtette. Nem örömmel, nem lelkesedéssel, hanem a felelõsségtudattól indítva.

Ennek az intézkedésnek a célja elsõsorban a fizetésimérleg-hiány kezelhetõvé tétele. Hisz jól tudjuk, nem szüntette meg ez a törvényjavaslat a hiányt, csak kezelhetõ mértékre korlátozta és visszaszorította. És erre azért van szükség, hogy a kormány nekiláthasson az átfogó reformok végrehajtásához, hogy nekifoghasson az új államháztartási reform, az új költségvetési rendszer bevezetéséhez.

Egy ilyen átfogó átalakítási intézkedéssorozat megfontolást és idõt igénylõ feladat. Nem lehet olyan körülmények között egy ilyen feladathoz hozzákezdeni, amikor hónapról hónapra hólabdaszerûen növekszik az államháztartási deficit mértéke. Bármilyen fájdalmas is ennek a döntésnek sok vonatkozása, ezt a felelõsséget vállalni kellett, és a kormánykoalíciós többség ezt vállalta. Tudjuk, és célunk, célja a kormánykoalíciónak, a Szabad Demokraták Szövetsége is eltökélt abban, hogy ezeket a törekvéseket támogatja, hogy a továbbiakban az éppen most folyó pótköltségvetési vitában már azonnal keresi azokat a finomító mechanizmusokat, amelyekkel ennek a törvénynek a legsúlyosabb következményeit elviselõk számára bizonyos kompenzációkat biztosít annak érdekében, hogy a terhek elosztása igazságosabb és méltányosabb legyen.

Az államháztartási reform keretei között feladatának tekinti a Szabad Demokraták Szövetsége és az egész kormánykoalíció, hogy az új költségvetési rendszer kialakításával párhuzamosan új alapokra helyezze az adórendszert, megújítsa az adórendszert és megújítsa a társadalombiztosítási járulékfizetés rendszerét.

Idõleges megoldásról van szó, ez a döntés az áthidaló idõszaknak a feltételeit teremti meg. Tudjuk, hogy nagyon sok ember ezt nagyon nehéz szívvel vállalja, aminthogy nagyon nehéz szívvel szavazták meg a képviselõk a kormánykoalíció oldalán. De más választás nem volt. Aki kétségbe vonja a hiány jelentõségének a súlyát, az megítélésünk szerint felelõtlen. Bízunk abban, hogy az emberek felismerik ennek a lépésnek a jelentõségét, mert meggyõzõdésem, hogy ez egyengeti az útját és teremti meg a feltételeit a gazdasági felemelkedésnek. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage