Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársak! Tisztelt Miniszter Úr! Az általános és a részletes vita során hozzászólásainkban folyamatosan jeleztük, hogy az ország, s ezen belül is a gazdaság számára megítélésünk szerint az egyetlen kilábalási lehetõséget a jelen mélypontról csak egy olyan gazdaságpolitika jelenthet, amely nem akadályozza meg a már beindult fejlõdést, hanem annak további kibontakozását, szélesebbre nyitását biztosítja, azaz nem áldozza fel a növekedést a költségvetés egyensúlya rövid távú céljának biztosítása érdekében.

Mi egy olyan csomagot tudtunk volna elfogadni, támogatni, amely hatékonyabb foglalkoztatást, a termelékenység növelését, a minõség, a versenyképesség javítását tûzi ki célul; amely befektetést, beruházást ösztönöz; amely nagy léptékben fejleszti az infrastruktúrát; a privatizáció során széles tulajdonosi réteg kialakítását célozza; amelyben a család - és ezt szeretném nagy nyomatékkal aláhúzni - mint a társadalom pillére, gazdasági egységként is elismerést nyer; amely igenis, tesz a jövedelemviszonyok kiegyenlítettségéért; amely kiemelt jelentõségû a jövõt szolgáló átfogó oktatáspolitikában, az egyetemek, fõiskolák kapuinak szélesre nyitásában, a kapacitások jobb kihasználásában, a kutatás, fejlesztés újjászervezésében és az innováció nagyobb arányú megteremtésében. Tudjuk, hogy ehhez pénz is szükséges, aminek nem vagyunk bõvében, de megítélésünk szerint az államháztartás reformjának bevezetésével, mielõbbi megindításával ehhez is találhatók lennének pénzösszegek.

Úgy ítéljük meg, hogy ez a mostani kormánycsomag mindezeket a feltételeket nem elégíti ki, nem biztosítja, és a szigorú, egyes esetekben talán tragikusnak is nevezhetõ szociálpolitikai intézkedések még a módosító javaslatokkal felpuhult változatban is tovább növelik a családok gondját, nehézségét, nagyarányú elszegényedéshez vezetnek, tovább mélyítik a válságot, és újabb szigorító csomagok kidolgozását és bevezetését eredményezik, mint ahogy arról a miniszter úr már tett is említést.

Az elõzõek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt a kormánycsomagra mint az ország érdekeit - megítélésünk szerint - nem szolgálóra, "nem"-mel szavazott. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage