Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Köszönöm a szót. Mindenekelõtt megköszönöm Medgyasszay képviselõtársam mondandójának egy jelentõs részét. Nyilván nem azzal fogok foglalkozni, amit most ezzel a köszönettel kívánok elrendezni.

Elõször is azzal kezdeném - és igyekszem nagyon rövid lenni -, hogy a kormány agrárpolitikájának a hiányára vonatkozó észrevételek, úgy gondolom, egy érdekes látszat eredményei. Ennek a kormánynak - ellentétben a megelõzõ kormánnyal - létezik egy agrárpolitikája, amely egy építkezõ agrárpolitika. Ez az építkezõ agrárpolitika - és ezt már a köszönetemmel is jeleztem - azonban még a gyakorlatbavételt illetõen hagy némi kívánnivalót maga után. Ezzel együtt létezésének tényét kár lenne tagadni.

Ez az agrárpolitika egy növekedésben érdekelt agrárpolitika. Ez egy erejét visszanyerõ agrárgazdaságot céloz meg és feltételez. Építkezik tehát vagy építkezni kíván, ellentétben azokkal a fejleményekkel, amelyek eddig történtek, és amelyek mindmáig ható hatásaival szembenézni is nehéz idõnként, megoldani még kevésbé egyszerû. Én úgy gondolom, objektív tényként fölsorolni azokat az idõnként hibás politikai döntéseket, amelyeket a megelõzõ kormány ez ügyben hozott, egy kicsit udvariatlanság még ilyen késõi órán is.

Ami a mostani intézkedések hatásait illeti, természetesen én magam is ismerek olyan szakértõi értékeléseket, amelyek egyik oldala ez.

(23.40)

Természetesen mindez meghatározott termelési szinten jön számításba, illetõleg a termelés változatlanságát feltételezi.

Mindazonáltal úgy gondolom, hogy egy-egy ilyen hozzászólással is Medgyasszay úr mint ellenzéki képviselõ kellõ konstruktivitással fogja tudni segíteni azt, hogy a kormánynak ez a bizonyos építkezõ agrárpolitikája minél hamarabb kidomborodjék, amely építkezésben politikai államtitkárként az elmúlt idõszak végén jelentõsebb sikereket valószínûleg azért nem sikerült elérnie, mert idõnként ugyanolyan helyzetbe szorult a földmûvelésügy, mint ami miatt most védõbeszédet próbált mondani a földmûvelésügy mellett.

Ilyen kései órán, gondolom, ennyi is elég. Bízom benne, hogy a részleteket részben bizottsági indítványokban, részben pedig a késõbbiek folyamán meg tudjuk beszélni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage