Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, méltánytalan lenne K. Csontos Miklóssal szemben, ha érveire nem válaszolnánk, ha már ilyen késõi óráig megvárta a vitát. Nagyon röviden szeretnék reagálni.

Nyilvánvalóan ellentmondás van abban az érvelésben, ami a délelõtt folyamán elhangzott a Kisgazdapárt részérõl, hogy márpedig a Kisgazdapárt például a Szent Korona-tanból egy jottányit nem enged, és utána azt mondjuk, hogy legyen ebben hatpárti konszenzus. Azt tudom mondani, hogy az SZDSZ - és úgy gondolom, ebben több párt is egyetért - más alapokon képzeli a modern Magyarország jövõjét, mint a Szent Korona-tan. Tehát ez egy hosszan húzódó ideológiai vita, de ebben konszenzus nem fog létrejönni. Még abban is nagyon kételkedem, hogy - a Kisgazdapárton kívül - az ellenzéken belül is jelentõs támogatása lenne ennek.

A másik észrevételem: a mai vitában többen is - Szekeres Imrétõl Kónya Imréig és Salamon Lászlóig - hangsúlyozták, hogy ezt az alkotmányozó tevékenységet, alkotmányozó munkát nem a semmibõl kezdi el a mostani Országgyûlés. Amiben biztos, hogy a hat párt nagy része egyetért, hogy ez a folyamat már 1989-ben közös munkánkkal indult el. Tehát már legalább öt éve tart, és ilyen értelemben azt a követelményt, hogy szakmailag kiérlelt, hosszú-hosszú évek óta kiérlelt alkotmány szülessen, teljesíti, teljesítheti a mostani alkotmányozó folyamat.

Hozzá kell tennem, hogy a tudományban viszont már sokkal régebb óta folynak ezek a viták, sokkal régebb óta folyik az alkotmány elõkészítése, tehát nem a semmibõl, nem tiszta lappal kezdve, hanem építkezve az elmúlt öt év nagyon- nagyon alapos munkájára, csak az elmúlt egy évben is mintegy tucatnyi szakmai konferencia, tanácskozás zajlott ebben a kérdésben. Tehát nem a semmibõl, nem a nulláról kezdõdik, ezért nem rohammunkával végzõdik, hanem közel félévtizedes munkát zárna le az új alkotmány, amely széles társadalmi konszenzust feltételez. Nem a kormánypártok érdekérõl van itt szó, hanem a magyar demokrácia érdekérõl.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage