K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Avarkeszi Dezsõnek mondom, hogy elnézést, nem a Tanácsköztársaságra gondolok, hanem a Forradalmi Tanács alkotmányozására, és ez a kettõ eltér, különbözik egymástól.

Hack Péter képviselõ úrnak pedig annyit tudok mondani, én azt az alkotmányozási folyamatot nem tudom alkotmányozási folyamatnak tekinteni, amiben elõzetes dolgozatok vannak vagy amiben a Jogtudományi Intézet - részfeladatokat kapva - kidolgozott egyes témaköröket.

(24.00)

Ez nem alkotmányozást jelent. Az alkotmányozás most kezdõdik, amikor elhatározzuk azt, hogy most megalkotjuk az új alkotmányunkat. És szabad legyen itt azt is mondani, hogy a külföldi államoknál sem úgy kezdõdött, hogy az elõzményekre tértek vissza és azok az új alkotmány alapjait képezték. Ez téves. Idõben 4 évet vagy 5 évet beszámítani szerintem nem lehet, egyrészt.

Másrészt pedig délelõtt az is téma volt, hogy meddig mehet el egy Országgyûlés, kell-e alkotmányozó országgyûléssé átalakulnia. Külföldön ez megoldott volt, mert addig tekintették a nemzetgyûlést vagy az országgyûlést alkotmányozónak, amíg magát az alkotmányt megalkotta. Azt követõen már rendesen mûködött mint országgyûlés. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage