Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA, ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Köszönöm, hogy ilyen nagy figyelmet fordít a villamosenergia-ipar ügyeire.

Valóban olyan kérdésrõl van szó, amely foglalkoztat sok mindenkit az országban. Foglalkoztatja a tudományos szakértõket és természetesen foglalkoztatja azokat a villamosipari és bányászati szakszervezeteket is, amelyeket ön is említett. 50 ezer ember dolgozik ebben az ágazatban; úgyhogy nagyon jelentõs mennyiségû munkahelyrõl van itt szó. És meg szeretném említeni, hogy a szakszervezetekkel - mint ezt a nyilvánossággal is közölték az újságok -, Suchman Tamás, a privatizáció ügyében felelõs miniszter úr állandó tárgyalásokat folytat.

Ami a képviselõ úr aggályait illeti: én azt hiszem, azok nem megalapozottak. Elõször is nagyon határozottan le szeretném szögezni, hogy az árak és a privatizáció között érdemleges összefüggés nincsen. A villamosenergia árának olyannak kell lennie, hogy az fedezze az elõállítási költségeket, beleértve a termelés, a beruházások stb. költségeit. És azt hiszem, ennek ahhoz különösebb köze nincsen, hogy privatizáljuk-e ezt az ágazatot vagy sem.

A privatizáció célja nem az egyszeri bevétel. A privatizáció célja az, hogy magánkézben, hatékonyabban mûködjön hosszú távon ez az ágazat; hogy biztonságos és olcsó legyen az energiaellátás. Külföldiek monopol helyzetérõl - azt hiszem -, ebben az összefüggésben nem lehet beszélni. Az egyes áramszállító természetesen az egyes ellátott, például, családdal szemben természetesen monopol helyzetben van, ezért ott árszabályozás van és mindig is árszabályozás lesz; itt nem liberalizáljuk az árakat. De monopol helyzetbe semmilyen külföldi nem fog kerülni abban az értelemben, hogy a villamosipar egészét semmiféle külföldinek, se belföldinek eladni nem fogjuk. Itt különbözõ társaságok vannak és azok mindenképpen különbözõ tulajdonba kerülnek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage