Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy gondolom, ön teljes joggal aggódik a magyar kultúráért, ki vitathatná el ezt a jogot bármely magyar állampolgártól a jelenlegi körülmények között. A helyzet azonban az, hogy 14 évvel ezelõtt, amikor Mitterrand elnök hatalomra jutott, kinevezett egy szépreményû fiatal politikust, bizonyos Jack Langot kulturális miniszterré, aki addig ellenzékbõl aggódott a kultúráért. Ezt követõen az elnök máris megkettõzhette a kulturális költségvetést. Ma Magyarországon bármelyik kulturális és közoktatási miniszter olyan Jack Langnak érezheti magát, akinek a költségvetését megfelezték.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy egy ellenzéki képviselõ kultúráért vagy bármi másért való aggodalmának természetesen nem kell hogy határt szabjon semmi, ezzel szemben egy kormányzati tisztségviselõ aggódását alapvetõen meghatározza az az anyagi eszközrendszer, amely rendelkezésére áll. Az igazi kérdés az, hogy ezen szûk mozgástérben jól aggódik-e az illetõ a kultúráért vagy bármi másért.

A minisztérium úgy gondolja, hogy jól aggódik a kultúráért, ennek részletes kifejtésére egy kétperces válasz keretei természetesen szûkek, de bármikor készséggel állok rendelkezésre. Ön természetesen úgy gondolja, hogy nem aggódik jól, és mint ellenzéki képviselõnek, ehhez természetesen minden joga megvan. Ön azonban mindebbõl azt a következtetést vonja le, hogy a miniszter mondjon le és én ezzel is teljes mértékben egyetértek. Azt hiszem, hogy a belügyminiszternek is le kellene mondania, mert... (Zaj, taps a jobb oldalon.)... mert nem jól aggódik az önkormányzatokért, a népjóléti miniszternek, mert nem jól aggódik az egészségügyért, a honvédelmi miniszternek, mert nem jól aggódik a hadseregért, mindenekelõtt a miniszterelnöknek, aki ezt a sok rosszul aggódó minisztert megtûri maga körül, csak akkor azt tessék megmondani, hogy minek tartottunk választásokat.

Ha mindig meg kellene kérdezni az éppen ügyeletes aggódókat, hogy mit tegyünk, akkor meg lehetne úszni a választás fölösleges, költséges és körülményes procedúráját. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage